هنگامی که کارمندان خوب، استعفا می دهند، به نظر می رسد بخش از بهره وری سازمان از دست می رود، به کارمندان روحیه منفی تزریق می شود و بار اضافی روی کارمندان باقی مانده قرار می گیرد. حال به این ها هزینه های استخدامی و آموزش را نیز اضافه کنید. درست به همین دلیل است که بسیاری از کارفرماها از خود می پرسند چرا کارمندان استعفا می دهند؟ دلایل استعفای کارمندان مختلف است و از این رو بسیاری از کارفرمایان به دنبال آگاهی از این دلایل و رفع مشکلاتی هستند که میزان استعفای کارکنان خود را کاهش دهند؟ چه کنیم کارمندان استعفا ندهند؟ علل نارضایتی کارمندان چیست؟ در این مطلب ما قصد داریم راه حل هایی را برای حفظ کارمندان خوب و جلوگیری از استعفای کارمندان را به شما ارائه دهیم. با ما همراه باشید.
دلایل استعفای کارمندان خوب

همان طور که گفته شد، دلایل استعفای کارمندان گوناگون است و کارمندانی که روی آن ها سرمایه گذاری کرده اید، ممکن است به دلایل مختلفی با نوشتن متن استعفا محل کار خود را ترک می کنند. در این حالت شما مجبور هستید تمامی هزینه های سرمایه گذاری شده روی آن فرد را مجدد روی دیگری انجام دهید. ابتدایی ترین کاری که باید انجام دهید، شناخت دلایل استعفای کارمندان خوب است. مسلما دلیلی وجود دارد که کارکنان شما حاضر به از دست دادن شغل خود به جای کار کردن در سازمان شما هستند. اما این دلایل کدامند؟
نداشتن انگیزه
یکی از بزرگ ترین و مهم ترین دلایل استعفای کارمندان، نداشتن انگیزه است. حتما از خود می پرسید که چرا روند کاری کارمندان شما کاهشی شده است. بهتر است در ابتدا امر مشکل را در سازمان خود جست و جو کنید. بدون تردید وجود انگیزه در کارکنان می تواند سبب افزایش کارایی و بهره وری آن ها شود. کمی کند و کاو در سازمان می تواند شما را به پاسخ های خوبی برساند. مثلا شاید پیشرفتی در کارها حاصل نمی شود و یا روند شغل فرسایشی است. هیچ چیز به اندازه بی چالش بودن یک شغل نمی تواند کارمند را فرسوده و بی انگیزه کند. (برای کسب اطلاعات بیشتر درباره راه های تقویت انگیزه کلیک کنید)
کارهای بی پاداش
کارهای بی پاداش نیز یکی از دلایل استعفای کارمندان است. اگر شما وظایف مضاعفی را بر عهده کارکنان خود قرار دهید و در صورت با موفقیت به سرانجام رساندن آن ها، پاداشی برایشان در نظر نگیرید، مطمئن باشید رفته رفته کارمندان از شما و فعالیت هایی که درون سازمان انجام می دهند، دلسرد خواهند شد. قانون تنبیه و مجازات را به خاطر داشته باشید؛ تقویت یک رفتار خوب با پاداش انجام خواهد شد و از بین بردن رفتار بد، با تنبیه.
تبعیض از دلایل استعفای کارمندان
مسلما شما هم به عنوان یک کارفرما و یا بهتر بگوییم به عنوان یک انسان، از تبعیض بیزارید. پس بهتر است همین قانون را در سازمان خود نیز پیاده سازی کنید. از ایجاد مهره های متفاوت در شرکت بپرهیزید و تبعیض میان کارمندان قائل نشوید. این ها بدون تردید سبب می شود تا در دانستن حقایق دچار اشتباه شوید چرا که به طور ناخودآگاه نمی توانید آنچه که به واقع در سازمان شما می گذرد را، ببینید.

ارجحیت روابط بر ضوابط
در محیط های کاری، بهتر است ضوابط را حکم فرما کنید. اگر دوستان و آشنایانی دارید که با آن ها کار می کنید، بهتر است تفویض اختیارات را براساس شایستگی هایشان صورت ندهید نه صرفا براساس روابطی که با آن ها دارید. تمامی این ها انگیزه های کارمندان را از بین می برد و به دلایل استعفای کارمندان بدل می شوند.
حقوق کم
یکی دیگر از دلایل استعفای کارمندان خوب، پایین بودن میزان حقوق دریافتی است. واضح است که اگر میزان حقوق دریافتی مطابق با میزان فعالیتی که کارمندان انجام می دهند، نباشد، بدون تردید منجر به ترک آن ها از سازمان خواهد شد.
محیط ناسالم
آیا تا به حال به فرهنگ سازمانی خود اندیشیده اید؟ شاید وقت آن رسیده است که فرهنگ سازمانی خود را بهبود ببخشید. بسیاری از افراد با تمامی قابلیت هایی که دارند، نمی توانند در محیط های ناسالم شکوفا شوند. وچود چاپلوسی ها، خبرچینی ها و موارد دیگر، محیط سازمان شما را مسموم می سازد.
دلایل استعفای کارمندان ؛ عدم رفع نیازهای اولیه و اساسی
گاهی شما فضایی را در سازمان برای کارمندان خود به وجود می آورید که هیچگونه آسایشی در آن وجود ندارد. آیا شما خود می توانید روی صندلی های سفت و معذب بنشینید، در محیطی کثیف، گرم یا سرد کار کنید؟ مسلما نه. یکی از مهم ترین دلایل استعفای کارمندان همین است. از آنجایی که قرار است افراد روزی 8 ساعت در شرکت شما بمانند و کار کنند، موظف هستید تا راحتی آن ها را فراهم سازید. مطمئن باشید نشان دادن توجه شما به کارمندان، آن ها را مشتاق تر به کارکردن خواهد کرد.

علل نارضایتی کارمندان
روابط ضعیف در محیط کار
یکی از مهم ترین علل نارضایتی کارمندان، روابط ضعیف در محیط کار است. به چه معنا؟ درواقع کارمندان 8 ساعت در طول روز را در محل کار خود سپری می کنند و این بدان معنی است که ساعات زیادی را می بایست با همکاران خود بگذرانند.
از این رو داشتن روابط ضعیف در محیط کار، می تواند فضای شغلی را بسیار کسالت آور کند. برعکس، اگر روابط و فضای خوبی در محل کار حاکم باشد، محیط دلچسب تر شده و از سوی دیگر شور و شوق برای انجام کارها از سوی کارمندان بیشتر خواهد شد.
انکار توانمندی کارمند
رضایت شغلی کارمند می تواند به این امر وابسته باشد که یک کارمند احساس کند در انجام وظیفه توانمند است. کارمندان خواهان فرصتی برای نشان دادن خلاقیت یا نبوغ خود هستند و اگر توسط یک مقام برتر سرکوب شوند، می تواند به نارضایتی تبدیل شود.
فرهنگ برابری در محیط کار، یکی از مهم ترین محرک های نوآوری در شرکت ها محسوب می شود. مدیران کسب و کار با درک انگیزه های کارمندان، باید بتوانند محیطی را ایجاد نمایند که کارمندان در آن احساس قدرت کنند. آن ها به این صورت می توانند از ایده های خلاقانه خود بهره برده و از آن ها برای یک رقابت موثر استفاده نمایند. آیا شما به کارمندان خود اجازه نشان دادن خلاقیت و نبوغ خود را می دهید؟
عدم تعادل کار و زندگی
فرسودگی شغلی تنها یک مانع برای پیشرفت و بهره وری در کار نیست، بلکه یکی از مهمترین علل نارضایتی کارمندان است. شاید برایتان جالب باشد بدانید که بسیاری از کارکنان از استرس، افسردگی و اضطراب ناشی از کار رنج می برند.
از سوی دیگر عدم مرزبندی بین کار و زندگی، کارمندان را تحت فشار زیادی قرار می دهند که همین امر سبب نارضایتی از شغل می شود.
برای بازگرداندن رضایتمندی کارکنان، کارفرمایان باید بتوانند انعطاف پذیری را به کارمندان بازگردانند. آن ها باید به کارمندان خود اجازه استفاده از تعطیلات، وقت نهار و استراحت را داده و از تماس های مکرر پس از ساعات کاری بپرهیزند.
چشم اندازی برای رشد وجود ندارد
هنگامی که یک مسیر شغلی برنامه ریزی شده از خط خارج می شود یا روند صحیح آن به تاخیر می افتد، مسلما می تواند به یکی از علل نارضایتی کارمندان تبدیل شود. هیچ کس دوست ندارد که در کار و شغل خود درجا بزند و هیچ پیشرفتی نداشته باشد.
از طرف دیگر کارمندان دوست دارند در شرکتی مشغول باشند که فرصت آموزش و توسعه برایشان فراهم باشد. خوب است که مسیر پیشرفت در کار و ارتقا جایگاه را به کارکنان خود نشان دهید. به این صورت می توانید انگیزه زیادی را در کارکنان خود تقویت نمایید.
شرح شغل بی معنا
همه افراد دوست دارند که کاری مهم انجام دهند و احساس مفید بودن داشتن باشند. هنگامی که کارمندان به کاری بی مفهوم و بدون شرح شغل مشغول باشند، احساس بیهودگی می کنند. این حس بیهودگی در آن ها نارضایتی به وجود می آورد. به همین دلیل لازم است که تعریف درستی از هر شغلی در شرکت داشته باشید و تمامی پست ها را ارزشمند بشمارید تا کارکنان شما احساس بیهودگی نداشته باشند.
چه کنیم کارمندان استعفا ندهند؟

حال که دلایل استعفای کارمندان را شناختید، می توانید به راحتی با رفع آن ها، از استعفای کارمندان خوب، جلوگیری نمایید.
کارهای آن ها را ارج دهید
ستایش و قدردانی از فعالیت کارکنان، همیشه به معنی دادن پول و پاداش نیست. گاهی اوقات عدم قدردانی از آن ها سبب ترک کارکنان می شود.
اهداف مشخصی تعیین کنید
بهتر است برای جلوگیری از استعفای کارمندان، اهداف مشخصی تعیین کنید. انتظارات خود را به وضوح اعلام کرده و اختیاراتی به آن ها تفویض نمایید تا اهداف سازمانی را پیش ببرند.
به پیشرفت کارکنانتان فکر کنید
به جای تمرکز مداوم روی پیشبرد اهداف سازمانی، خوب است تا به پیشرفت کارمندان خود نیز فکر کنید. کلاس های آموزشی برگزار کنید، اطلاعات و دانش آن ها را به روز کنید و آن ها را تشویق به کسب دانش و مهارت نمایید. این کار هم برای شما سود خواهد داشت و هم انگیزه کارکنان را برای پیشرفت بیشتر می کند. هیچ کس از درجا زدن خوشحال نمی شود.
برای رفع دلایل استعفای کارمندان ؛ ایده های جدید را بشنوید
چطور است به جای برگزاری جلسات مداومی که شما در آن سخن می گویید و نظرات خود را دیکته می کنید، جلساتی برگزار کنید که در آن ها این شما باشید که ساکت نشسته و شنونده هستید. ایده ها را بشنوید و به کارکنانتان را این حس را القا کنید که پذیرای نظرات آن ها هستید. ریشه های خلاقیت را در آن ها نخشکانید.
مبصر نباشید
به جای مدیریت و مبصر بودن، رهبری و دوستی را در سازمان برقرار کنید. هیچ کس دوست ندارد فردی مانند مبصر چوب در دست بالای سرش قرار گیرد. جاری بودن حس خوب در سازمان است که می تواند روحیه ها را تقویت کرده و انگیزه ها را بیشتر کند.
برنامه های تفریحی گروهی داشته باشید

حتما فکر می کنید تمامی روزهای کاری باید مختص به سخت کار کردن باشد. باید به شما بگوییم که خیر! این دوران مدت ها است که به پایان رسیده است. برای جلوگیری از استعفای کارمندان، بهتر است روزهایی در ماه را به فعالیت های شادی آور اختصاص دهید. لازم نیست کل ساعات کاری را هدر دهید، اما می توانید به مناسب های مختلف درون تقویم، برنامه های تفریحی و بازی بریزید. اصلا چه اشکالی دارد، یک ساعت در ماه را به بازی کردن در شرکت اختصاص دهید. موفقیت ها را جشن بگیرید تا صمیمیت و حس هم تیم بودن در همه کارکنان شکل بگیرد. راه های شاد کردن محیط کار را حتما یاد بگیرید.
رفع دلایل استعفای کارمندان ؛ مودب باشید
باور داشته باشید که ادب و نزاکت در محیط کار بسیار مهم است. هرچقدر که حقوق خوبی پرداخت کنید، نمی توانید با خورد کردن شخصیت کارکنان و تحقیر آن ها، از استعفای کارمندان جلوگیری نمایید. احترام بگذارید تا متقابلا به شما و سازمان شما احترام گذاشته شود. این حقیقت را هرگز دست کم نگیرید.
سخن پایانی
این موضوع را به خاطر داشته باشید که تمامی کارکنان، انسان هستند و هر یک از آن ها دارای ویژگی های شخصیتی و فرهنگی مختلفی اند. شما به عنوان یک مدیر، بهتر است علاوه بر آگاهی از عادات مدیران موفق، به شرایطی که در شرکت خود ایجاد کرده اید هم بیندیشید. اگر به طور مرتب، با استعفای کارمندان خوب مواجه می شوید، بهتر است علت را درون خود و سازمانتان جست و جو کنید و نه در کارمندان!
ممنون از مطلب خوبتون. واقعا که مفید بود. کاش همه مدیران این رو بخونن بلکه یه کم خودشون رو اصلاح کنن. من خودم به شخصه چندین مورد از این مواردی که نوشته بودین رو تو شرکت …. باهاش سر و کار داشتم. واقعا غیر قابل تحمل بود که اخرم اومدم بیرون. والا کار کردن به چه قیمت به این قیمت که اعصاب برای آدم نمونه؟!
من تو یه شرکتی کار می کردم، شرکت کلا خانوادگی بود، حالا خانوادگی بود که بود، تبعیض موج میزد. مثلا اهل خانواده و دوستان در هر سمتی که بودن، می تونستن هر وقت دلشون بخواد مرخصی بگیرن اونوقت من برای گرفتن مرخصی معمول دو روز و نیم در ماه باید کلی گزدن کج میکردم
تبعیض و بی عدالتی برای من خیلی مهمه. اصولا من تاب بی عدالتی ندارم و بی درنگ محل رو ترک می کنم.
وقتی در سازمانی کار می کنی که با یه نامه مودبانه ولی کمی منتقدانه برای مدیر عامل به جای رسیدگی و بررسی موضوع سریع دنبال شخص منتقد می گردند تا محوش کنن چه انتظاری داری اینجا همه ادای آدمای انتقاد پذیر و در می آرن وگرنه که همه جا باند بازیه و با چاپلوسی بالا رفتن
واقعا تمام چیزهایی که نوشتین درسته، من توی یه اداره دولتی کار میکنم و تمام این اتفاق ها رو از نزدیک دیدم و الان تو فکر استعفا هستم.
مریم عزیز، از اینکه نظرتون رو با ما به اشتراک گذاشتید، سپاسگزاریم. امیدواریم تا به زودی شغل و محیط کار مورد علاقهتون رو پیدا کنین.