علاقه مندی به سرمایه گذاری در همه وجود دارد؛ ترس از آینده و تمایل به داشتن زندگی بهتر، افراد را مجاب می کند تا به روش های مختلف سرمایه گذاری روی آورند. تا چندی پیش، بسیاری از افراد، یکی از مطمئن ترین راه ها برای این کار را، سرمایه گذاری در بانک می دانستند. اما با توجه به افزایش تورم و کاهش سود نرخ بانک ها و همچنین بازی های جذاب بورس، بسیاری به سرمایه گذاری در بورس روی آورده اند. از این رو ما در این مقاله از رشدآپ قصد داریم شما را با بورس ایران آشنا کرده، درباره بازار اول و بازار دوم بورس سخن گفته و شما را با نحوه معاملات و همچنین بهترین کارگزاری ها برای ثبت نام در بورس آشنا نماییم. با ما همراه باشید.
درباره بورس ایران
این روزها تب و داغ ثبت نام در بورس بسیار بالا گرفته و افراد زیادی خواهان دریافت کد بورسی هستند. اما آیا تمامی افراد می توانند با سرمایه اندک خود در بورس ثبت نام کنند؟

چه کسانی می توانند در بورس ثبت نام کنند؟
تمامی افراد اعم از افراد عادی و حرفه ای می توانند سرمایه اندک و یا کلان خود را وارد بازار بورس نمایند. اما لازم است بدانید که ثبت نام به صورت آنلاین برای افراد زیر 18 سال و کسانی که مدرک تحصیلی آن ها زیر دیپلم است، وجود ندارد. این دسته از افراد می بایست درخواست برای ثبت نام در بورس و دریافت کد بورسی را به شکل اینترنتی و یا مراجعه به دفاتر کارگزاری اعلام نمایند.
مدارک لازم برای ثبت نام در بورس ایران
کسانی که قصد دریافت کد بورسی و سرمایه گذاری در این بازار را دارند، حتما این سوال در ذهنشان شکل می گیرد: برای ثبت نام در بورس به چه مدارکی نیاز است؟ همان طور که می دانید برای ورود به این بازار به مدارکی نیاز است. مدارک لازم برای ثبت نام در بورس به شرح زیر هستند:
- ثبت نام در سامانه سجام
- اصل و کپی کارت ملی (پشت و رو)
- اصل و کپی شناسنامه + صفحه توضیحات
- پر کردن فرم دریافت کد معاملاتی آنلاین
- اعلام شماره حساب بانکی و شماره شبایی که در فرم ذکر کرده و به تائید بانک رسیده باشد.
پس از ارائه این مدارک، کارگزار تمامی این اطلاعات را در سامانه معاملاتی بورس ثبت کرده و چنانچه مشکلی در مشخصات ارائه شده و کد بورسی وجود نداشته باشد، کد معاملاتی طی یک الی دو روز کاری از طریق پیامک و یا ایمیل برای شما ارسال می شود.
بازار بورس ایران
از شهریور ماه سال 1382، شرکت های پذیرش شده در بازار بورس، طبقه بندی شدند. این طبقه بندی با هدف شفاف سازی وضعیت سهام برای خریداران و همچنین فروشندگان سهم، برقراری رقابت میان شرکت های حاضر در بورس و همچنین تفکیک کردن شرکت ها از نظر نقد شوندگی انجام شد.
شرکت هایی که سهام آن ها در بازار بورس خرید و فروش می شوند، بر اساس چند مشخصه، بازار اول بورس و یا بازار دوم بورس قرار می گیرند:
- سودآوری
- میزان شفافیت
- میزان سرمایه ثبت شده
- درصد شناوری سهام
- و …

نحوه معاملات در بورس ایران چگونه است؟
پس از دریافت کد معاملاتی، شما می توانید ازطریق صفحه فرود کارگزاری خود، وارد سیستم شوید. برای وارد شدن به این سیستم حتما به رمز عبور که از پیش تعریف کرده اید، نیاز دارید. سپس با آگاهی از نحوه معاملات در بورس، می توانید کار خود را آغاز کنید.
پس از ورود، صفحه ای پیش روی شما گشوده می شود که در آن گزینه هایی مانند سبدبان، دیده بان، ارسال سفارش، قیمت، باکس مخصوص به خرید و فروش دیده می شود و همچنین قسمتی برای مشاهده تعداد و حجم سهم و خریداران نمایان می گردد. هر یک از این قسمت ها اطلاعاتی را در اختیارتان خواهند گذاشته که در مطالب بعدی به طور مفصل درباره هریک سخن می گوییم.
اما به طور کلی نحوه معاملات در بورس به این صورت است که شما باید قیمت ها را از طریق سایت کارگزاری و یا سایت رسمی شرکت مدیریت فناوری بورس تهران یا همان tsetmc.com مشاهده کرده، حجم خرید و فروش سهم و تعداد خریداران و فروشندگان را رصد کرده و سپس اقدام به انجام معاملات نمایید.
البته که در ابتدا باید سهم مورد نظر را فراخوانی کرده و در دیده بان خود اضافه نمایید تا بتوانید به سرعت نحوه معاملات در آن سهم به خصوص را مشاهده نمایید. و اما سبدبان چیست؟ همان طور که از نام آن پیداست، هر سهمی که خریداری کنید، در سبد شما که همان سبدبان است، قرار می گیرید.
قسمت دیگری که هیجان اصلی سرمایه گذاری در بورس را برای شما ایجاد می کند، پرتفوی است. در پرتفوی تمامی سهام های خریداری شده توسط شما درج شده و سودها و زیان ها با یکدیگر جمع می شوند تا در نهایت سود و عایدی شما محاسبه گردد.

ممکن است در صفحه معاملات کارگزاری خود با این عبارات رو به رو شوید:
نماد: هر یک از شرکت ها برای حضور در بورس نمادی دارند که شما برای خرید و یا فروش سهم از آن شرکت، باید نام نماد آن ها را بشناسید و برای سرمایه گذاری، این نمادها را فراخوانی نمایید.
قیمت در باکس خرید و فروش: در این قسمت شما قیمتی که می خواهید براساس بازه تعریف شده در هر سهم بپردازید را در سیستم ثبت می کنید. این بازه دو قیمت دارد که اصطلاحا به آن ها قیمت سقف (بالاترین قیمت سهم در بازه تعریف شده در روز) و قیمت کف (پایین ترین قیمت سهم در بازه تعریف شده در روز) می گویند که به ترتیب اغلب به رنگ های سبز و قرمز نمایش داده می شوند.
حجم در باکس خرید و فروش: این واژه تعداد سهم هایی که شما قصد خرید یا فروش آن ها را دارید، نشان می دهد.
در صفحه اول معاملات خود نیز می توانید منبع مالی یا همان پولی که در صندوق خود به منظور انجام معاملات بورسی واریز کرده اید را ببیند.
پس به طور کلی نحوه معاملات در بورس این گونه است که شما باید در ابتدا مقداری پول منبع مالی به صندوق خود در کارگزاری واریز نمایید. بعد با توجه به اطلاعات و تجزیه و تحلیل های خود از یک سهم به خصوص، آن را از طریق دیده بان و یا قسمت های مخصوص به خرید سهم، فراخوانی کرده و بعد در باکس مربوط به خرید و فروش، قیمت و تعداد سهم مورد نظرتان را درج کنید. سپس با کلیک بر گزینه ارسال سفارش، خرید یا فروش، معامله مورد نظر خود را صورت دهید.
بخش دیگری در صفحه معاملاتی شما وجود دارد که شما می توانید سفارشات خود را در آن مشاهده کنید. در این بخش سفارشات شما لیست شده و نوبت شما در صف خرید و فروش نمایش داده می شود.
ساعت انجام معاملات بورسی
همان طور که می دانید ساعت انجام معاملات بورسی مانند هر بازار دیگری، بازه ای دارد. اما به طور کلی برای اغلب سهم ها، ساعت انجام معاملات بورسی از بازه 8 و 30 دقیقه صبح آغاز شده و تا ساعت 12 و 30 دقیقه ادامه میابد. اما لازم است بدانید که ساعت انجام معاملات بورسی برای برخی از نمادها متفاوت است و می تواند پس از ساعت 12 و 35 دقیقه انجام شود. ساعت انجام معاملات بورسی برای این نمادها، توسط کارگزاری ها به صورت پیغام های لحظه ای اعلام می گردد تا سهامداران از آن مطلع شوند.
بهترین کارگزاری ها برای ثبت نام در بورس کدامند؟
کارگزاری های مختلفی برای انجام معاملات بورس ایران وجود دارند که شما می توانید با توجه به خدماتی که ارائه می دهند، در یکی از آن ها ثبت نام نمایید. بهترین کارگزاری ها برای ثبت نام در بورس به شرح زیر هستند:
- آگاه
- مفید
- پارسیان
- بانک ملت
- بانک سپه
- بانک پاسارگاد
- بانک صادرات
- حافظ
- مفید
- بانک کشاورزی
- تامین سرمایه نوین
- تدبیرگران فردا
- نهایت نگر
- بانک آینده
- بانک مسکن
- سهم آشنا
- بانک تجارت
- مبین سرمایه
- بانک سامان
- خبرگان سهام
- بورس بهگزین
- آراد ایرانیان
- نواندیشان بازار سرمایه
- بهمن
- اقتصاد بیدار
- دنیای خبره
- توسعه سرمایه دنیا
- فارابی
- بانک ملی ایران
- ارگ هومن
- ایساتیس پویا
- راهنمای سرمایهگذاران
- کالای خاورمیانه
- بانک خاورمیانه
- امین آوید
- بانک رفاه کارگران
- سرمایه و دانش
- اردیبهشت ایرانیان
- آتیه
- بانک توسعه صادرات
- مهر اقتصاد ایرانیان
- بانک اقتصاد نوین
- صبا تأمین
- آتی ساز بازار
- آبان
- بانک صنعت و معدن
- بورس بیمه ایران
- سرمایه گذاری ملی ایران
- بانک دی
- امین سهم
- بانک انصار
- توسعه سهند
- مهرآفرین
- اطمینان سهم
- تدبیرگرسرمایه
- آینده نگر خوارزمی
- توسعه اندیشه دانا
- پارس نمودگر
- ساو آفرین
- آثل
- توسعه فردا
- سهام گستران شرق
- صبا جهاد
- شهر
- سهام بارز
- رضوی
- آرمان تدبیر نقش جهان
- آفتاب درخشان خاورمیانه
- آرمون بورس
- بانک کارآفرین
- پیشگامان بهپرور
- پارس ایده بنیان
- سی ولکس
این کارگزاری ها دارای رتبه الف بوده و جز برترین کارگزاری ها در بورس محسوب می شوند.

ویژگی های کارگزاری خوب چیست؟
انتخاب یک کارگزاری خوب از میان لیست بهترین کارگزاری ها در بورس می تواند سخت باشد. اما اگر با ویژگی های کارگزاری خوب آشنا باشید، می توانید به بهترین شکل ممکن انتخاب خود را صورت دهید:
سیستم معاملات بهینه: یکی از ویژگی های کارگزاری خوب، داشتن سیستم معاملات بهینه است. هنگامی که شما می خواهید یک معامله صورت دهید، به سیستمی نیاز دارید که به طور پیوسته و بدون قطعی کار انجام دهید چرا که گاهی اوقات سود و زیان شما در ثانیه ها رقم می خورد. همچنین یک سیستم معاملات بهینه، به سرعت تغییرات بازار، اطلاعات مربوط به سهم و … را در اختیارتان قرار می دهد لذا شما می توانید در لحظه تمامی این تغییرات را ببینید. پس برای انتخاب یک گارگزاری، به این ویژگی حتما دقت کنید.
دسترسی به کارگزاری: ویژگی بعدی کارگزاری خوب، در دسترس بودن آن است. هرچه یک کارگزاری شعب بیشتری داشته باشد، به این معنی است که سهم بیشتری از سهامداران را از آن خود می کند لذا سرمایه های سنگین تری به آن وارد می شود. در نتیجه رتبه آن کارگزاری افزایش میابد.
ارائه خدمات: آنچه که یک کارگزاری را از دیگری متمایز می سازد، ارائه خدمات است. این خدمات می توانند شامل پیغام های درست و در زمان، راهنمایی های آنلاین و رایگان، توصیه ها و … باشد.
پاسخگویی و مسئولیت پذیری: از مهم ترین ویژگی های کارگزاری خوب، پاسخگو و مسئولیت پذیر بودن آن است. چنانچه شما به عوان سهامدار دچار مشکل شوید، قطعا باید بتوانید در سریع ترین زمان ممکن مشکل سیستم خود را حل کنید. به همین دلیل است که به یک کارگزار پاسخگو و مسئولیت پذیر نیاز دارید.
تخفیف های معاملاتی، ارائه مشاوره، اعتبارات مالی، سود حاصل از پول واریز شده بیکار و … از سایر ویژگی های کارگزاری خوب است.
سخن پایانی
اگر می خواهید به عنوان یک سرمایه گذار، وارد بازار بورس ایران شوید، به شما پیشنهاد می کنیم در ابتدا یک کارگزار خوب انتخاب کرده و سپس با علم و آگاهی اقدام به خرید و فروش سهم نمایید. توجه داشته باشید کسی در بازار بورس برنده است که صبور باشد و یک انتخاب اشتباه، می تواند سرمایه شما را به شدت تهدید کند.