رشته طراحی گرافیک چیست؟ حقوق گرافیک و درآمد طراح گرافیک در ایران چقدر است؟ در ادامه این مطلب با ما همراه باشید تا با راه های ورود به این رشته و مشکلات رشته گرافیک آشنا شوید.
همه چیز درباره رشته طراحی گرافیک
طراحی گرافیک هنر تلفیق رنگ ها، طرح ها و جلوه های گوناگون است. بسیاری از زیبایی های هنری و جلوه های بصری که در دنیای پیرامون خود مشاهده می کنید، وام گرفته از مهارت، تخصص و قریحه افرادی است که در حیطه گرافیک خلق اثر کرده اند.
به طور کلی رشته طراحی گرافیک بر پایه خلاقیت، نبوغ و الهاماتی استوار است که در ذهن اهالی هنر ریشه دوانده و در قالب رنگ ها و طرح های زنده و پویا تجلی می یابد. این رشته پرتنوع و جذاب بیش از هر چیز به استعداد آفرینش جلوه های بصری وابسته است؛ جلوههایی که از ابتکار و نوآوری های بدیع هنر آفرینان منشا می گیرد و به احیای احساسات هنر دوستان منجر می شود. در این مقاله قصد داریم شما را با دنیای کار و شغل طراحی گرافیک آشنا کرده و شرایط ورود به این رشته را از ابتدا یادآور شویم.
هر آنچه که باید از رشته طراحی گرافیک بدانید
پیش از اینکه قدم در مسیر تلاش برای تحقق رویاهایتان بگذارید، لازم است این مسیر را به خوبی بشناسید. چنانچه به رشته طراحی گرافیک علاقمند هستید و این شغل را به عنوان شغل آینده خود برگزیده اید باید سطح اطلاعات خود درباره این رشته و شغل را ارتقا دهید. در ادامه به شرح توضیحاتی درباره ماهیت رشته گرافیک می پردازیم.
آشنایی با رشته طراحی گرافیک
رشته طراحی گرافیک از پرطرفدارترین رشته های شاخه هنر است. به لحاظ تکنیکی این رشته به آموزش فنونی برای برقراری هرچه بهتر ارتباطات دیداری و بصری با تصاویر و سنبل های مختلف می پردازد.
هنر گرافیک و طراحی های منحصر به فردی که در این زمینه انجام می شود از دیرباز مورد توجه افراد هنرمند و پرنبوغ بوده است و امروزه شاهد استحکام هرچه بیشتر زیربنای این هنر و تلاش برای اوج و شکوفایی آن توسط افراد مستعد و توانمند هستیم.
مفهوم تحتاللفظی گرافیک به واژه یونانی “گرافیکوس” به معنای نمایشی دیداری بر روی سطح برمی گردد؛ جلوه ها و نگاره هایی که در ادوار گذشته بر روی سنگ ها، دیوارها، کاغذ و … حک می شد، نمونه هایی بارز از هنر گرافیک است که به چهره نگاری منجر می شد، با هدف انتقال پیام صورت می گرفت یا جنبههای سرگرمی داشت.
گرافیک را می توان دنیایی موزون و پر نقش و نگار از سمبل ها، نمادها، اشکال، علامت ها و رنگ های زنده و پویا دانست که در ادغام با مهارت و ایده پردازی های طراحان به خلق شاهکارهایی خیره کننده و چشم نواز منتهی می شوند. بسیاری از اهالی فن، گرافیک را زبان تصاویر می دانند و از آن به عنوان ابزاری برای انتقال تفکرات و دیدگاه های هنری یاد می کنند. تنوع در رشته گرافیک به اندازه ای است که تلاش و نوآوری در این حیطه می تواند امکان گام نهادن به زمینه های مختلف کاری را فراهم کند.
گرافیست کیست؟
افرادی که رشته طراحی گرافیک را برگزیده و در این شغل مشغول به کار هستند، گرافیست نامیده می شوند. گرافیست ها استعداد ویژه ای در انتقال تفکرات و ایده های هنری خود به دیگران دارند.
آن ها به واسطه ابزار گوناگون به خلق اثر پرداخته و گیرایی و جلوه های هنر را به دیگران می نمایانند. سلیقه و روحیه هنری گرافیست ها باعث پیوند هرچه بیشتر افراد با زمینه های هنر می شود و به همین جهت طراحی گرافیک به طراحی ارتباطات نیز معروف است.
گرافیست ها به ایجاد طرح ها و تصاویر گوناگون پرداخته و آن را با استفاده از نرم افزارهای گوناگون ثبت می نمایند یا از قلم و کاغذ برای خلق طرح های هنری مختلف بهره می گیرند.
تحصیل در رشته گرافیک
تحصیلات آکادمیک و اندوخته های تئوریک در کنار تجربیات عملی به طراحان گرافیک کمک می کند تا در این رشته به تسلط و مهارت بیشتری دست یابند. برای تحصیل در رشته گرافیک می توانید از هر دو گزینه زیر استفاده نمایید:

گزینه اول شرکت در کنکور هنر است. پس از شرکت در کنکور و اخذ رتبه معین مجاز به انتخاب رشته طراحی گرافیک خواهید شد و آنگاه می توانید در مقطع کاردانی یا کارشناسی پیوسته به تحصیل بپردازید که قبولی در مقطع کارشناسی پیوسته برای شما مزیت های بیشتری خواهد داشت.
گزینه دوم تحصیل در هنرستان یا مدارس فنی و حرفه ای است. بر این اساس پس از اخذ دیپلم از این مدارس می توانید در کنکور فنی و حرفه ای که با کنکور هنر متفاوت است شرکت کنید و بعد از اینکه موفق به اخذ مدرک کاردانی شدید، در مقطع کارشناسی ناپیوسته این رشته به تحصیل بپردازید.
به طور کلی این رشته در دو مقطع کاردانی و کارشناسی پیوسته وجود دارد. پذیرش رشته طراحی گرافیک به شکل نیمه متمرکز بوده و به مصاحبه حضوری نیازمند است. آن دسته از داوطلبان این رشته که در ردیف معرفی شدگان چند برابر ظرفیت این رشته قرار دارند مستلزم شرکت در آزمون تشریحی با ضریب 4 خواهند بود که در این آزمون باید به طراحی بپردازند. بر این اساس ضریب درس “درک عمومی هنر” 2 و ضریب درس “خلاقیت تصویری و تجسمی” 4 است.
دروس رشته طراحی گرافیک در مقطع کاردانی و کارشناسی چیست؟
- دروس عمومی مقطع کاردانی
- تربیت بدنی 1
- زبان خارجه عمومی
- کار آفرینی
- زبان فارسی
- آیین زندگی
- دانش خانواده
- آشنایی با فرهنگ دفاع مقدس
- اندیشه اسلامی
- دروس تخصصی مقطع کاردانی
- کامپیوتر گرافیک 1
- کامپیوتر گرافیک 2
- تکنولوژی و کارگاه گرافیک 1
- تکنولوژی و کارگاه گرافیک 2
- طراحی 5
- طراحی 6
- تصویر سازی
- طراحی تحلیلی
- کارگاه صفحه آرایی
- چاپ سیلک اسکرین
- کاربرد خط در گرافیک
- دروس عمومی مقطع کارشناسی ناپیوسته
- تربیت بدنی 2
- معارف اسلامی 2
- متون اسلامی
- تاریخ اسلام
- انقلاب اسلامی و ریشه های آن
- دروس تخصصی مقطع کارشناسی ناپیوسته
- تصویر سازی شعر و متن
- تصویر سازی کتاب های درسی
- تصویر سازی جراید
- تصویر سازی تبلیغاتی
- طراحی تخصصی تصویر سازی
- تاریخچه تصویر سازی
- بازسازی آثار مشاهیر تصویر سازی
- متون تخصصی زبان انگلیسی
- طراحی تکمیلی
- پروژه نهایی
ورود به رشته طراحی گرافیک چه شرایطی دارد؟
علاقه و استعداد
برای ورود به این رشته بیش از هر چیز لازم است استعداد و توانایی های خود را در نظر بگیرید. داوطلبانی که در این رشته به تحصیل می پردازند به لحاظ ذاتی دارای قابلیت های هنری هستند و با دنیای طراحی و گرافیک ارتباطی تنگاتنگ می یابند. به همین جهت از مهم ترین اهرم هایی که برای موفقیت شما در این مسیر الزامی هستند، می توان علاقه و استعداد را نام برد.
معدل
ورود به رشته طراحی گرافیک مستلزم برخورداری از معدل حداقل 16 در کارنامه است.
برخورداری از چه قابلیت هایی برای ورود به رشته طراحی گرافیک لازم است؟
- داشتن علاقه، انگیزه و استعداد
- برخورداری از بینش هنری منحصر به فرد
- فراگیری آموزه های مقدماتی طراحی

بهترین دانشگاه ها برای تحصیل در رشته طراحی گرافیک در ایران
- دانشگاه هنر تهران
- دانشکده آموزش فنی و حرفه ای پسران شماره یک تهران-اسلامی
- دانشکده فنی و حرفه ای دختران تهران- شریعتی
- آموزشکده فنی و حرفه ای دختران آمل- توحید
- آموزشکده فنی و حرفه ای دختران سنندج
- آموزشکده فنی و حرفه ای دختران خوانسار
- آموزشکده فنی و حرفه ای دختران قم
- آموزشکده فنی و حرفه ای دختران بجنورد- انقلاب اسلامی
- آموزشکده فنی و حرفه ای دختران میبد
بهترین دانشگاه های خارجی برای تحصیل در رشته طراحی گرافیک
- انستیتوی تکنولوژی ماساچوست
- انستیتوی پرت
- دانشکده سلطنتی هنر
- مدرسه هنر گلاسو
- مدرسه هنر شیکاگو
- مدرسه طراحی پارسونز
- دانشگاه هنر لندن
- دانشگاه آلتو
- دانشگاه رود آیلند
- پلی تکنیک میلان
برای رشته طراحی گرافیک چه ابزار و وسایلی را باید در اختیار داشته باشیم؟
- مداد مخصوص طراحی
- مداد رنگی
- ماژیک رنگی
- مقواهای ایرانی و خارجی
- گواش
- رنگ روغن
- قلمو
- مقوای مخصوص آبرنگ
- ورقه فلزی
- پاستل
- دوربین و فیلم عکاسی
- کاغذ عکاسی
در رشته طراحی گرافیک چه مهارتهایی را فرا میگیریم؟
- هنرجویانی که این رشته تحصیلی را برگزیده اند به یادگیری مهارت تصویر سازی کتب کودکان می پردازند.
- در این رشته طراحی حروف و صفحه آرایی آموزش داده می شود.
- بسته بندی، جعبه سازی و طراحی آرم و پوستر جزء مهارت های این رشته است.
- هنرجویان در این رشته عکاسی و همچنین فرایند ظاهر کردن عکس های سیاه و سفید را می آموزند.
- رنگ شناسی و آشنایی با ابعاد مختلف مهارت طراحی نیز از دیگر حیطه های تخصصی در این رشته است که هنرجویان باید آن را فرا بگیرند.
در زمینه طراحی گرافیک چه تخصص هایی وجود دارد؟
- تصویر سازی نشریات و انتشارات
- تصویر سازی کتب کودک
- تصویر سازی کتب علمی و آموزشی
- طراحی جلد و پوستر
- طراحی صفحات وب
- طراحی چاپ به منظور انجام انواع بسته بندی
- طراحی علامت و طراحی نشان
- طراحی تبلیغات
- طراحی نقشه
- صفحه آرایی کتب و جراید
- ارتباطات بصری و دیداری
رشته طراحی گرافیک و چالش های آن
گرچه خلق آثار در زمینه طراحی گرافیک سبب ایجاد رنگ ها و طرح هایی زیبا می شود، اما فرایند این کار و مراحلی که برای اثربخشی به انواع تصاویر و جلوه ها طی می شود برای طراحان چالش برانگیز است و گاهی آن ها را با موانع جدی مواجه می سازد.
از تحصیل در این رشته و هزینه های فراوان برای فراهم کردن ابزار و وسایل این کار لازم است که بگذریم، در فضای شغلی نیز کار طراحی گرافیک پرریسک و استرس زا می باشد. این کار مستلزم برخورداری از مهارت های فراوان در زمینه کار با انواع نرم افزارها است و کسانی که در حیطه گرافیک مشغول به کار هستند باید به طور پیوسته اطلاعات خود را آپدیت کنند. ایده پردازی و نبوغ در تمام گام هایی که در مسیر طراحی برمی دارید، باید ضمیمه عملکرد شما باشد تا بتوانید به جلب رضایت و اعتماد مشتریان بپردازید.

بازار کار رشته طراحی گرافیک
اولین و مهم ترین مولفه ای که در رشته طراحی گرافیک به ایجاد فرصت های شغلی مناسب و رونق بازار کار در این حیطه کمک می کند، برخورداری از نبوغ و ابتکار است. خلاقیت و جوشش چشمه های نوآوری باعث می شود با ارائه آثار جدید و متنوع نبض کار را در دست گرفته و اطمینان مشتریان را جلب نمایید.
علاوه بر این لازم است به طور مکرر اطلاعات و دانش خود را به روز رسانی کرده و در این حیطه به مطالعه بیشتر بپردازید. گرافیست هایی که از ابزارها و اهرم های مناسب برای ارتقای سطح کیفی کار خود بهره می گیرند، می توانند بر روی پروژه هایی با سوددهی بالا در زمینه تبلیغات، طراحی پوستر و بنر، طراحی جراید و روزنامه ها، تولید محتوا تصویری، صفحه آرایی کتب و تبلیغات شرکت های چند رسانه ای فعالیت کنند. حتی اگر قصد شروع کسب و کار از صفر را دارید، این رشته می تواند به کمک شما آید.
درآمد رشته طراحی گرافیک
میزان درآمد و سوددهی این شغل به حیطه فعالیت شما وابسته است. همانطور که پیشتر اشاره شد، زمینه های شغلی رشته طراحی گرافیک تنوع بالایی دارد و افراد می توانند بسته به توان و علاقه خود در حیطه های مختلفی به کار بپردازند. به عنوان مثال گرافیستی که در زمینه طراحی گرافیکی پوستر و بنرهای تبلیغاتی یک شرکت بازرگانی بزرگ به فعالیت می پردازد، در قیاس با گرافیستی که طراحی جلد کتب نشریه ای کوچک را برعهده دارد از درآمد و حقوق بالاتری برخوردار خواهد بود.
همچنین گرافیست ها می توانند به صورت پاره وقت یا تمام وقت در حیطه شغلی خود به فعالیت بپردازند یا اینکه علاه بر دریافت پایه حقوق وزارت کاری از جانب شرکتی که در آن مشغول به کار هستند، با گرفتن پروژه های مستقل و دورکاری، میزان درآمد خود را به میزان قابل توجهی افزایش دهند.