همان طور که در مطلب ” کشت هیدروپونیک چیست و چگونه بدون خاک گیاه بکاریم ” گفتیم، هیدروپونیک یکی از روش های جذاب پرورش گیاهان و صیفی جات است. شاید برایتن جالب باشد بدانید که شما می توانید به راحتی در منزل نیز این کار را انجام دهید. در این بخش از خط راهنما مجله آنلاین کسب و کار رشدآپ، ما قصد داریم به آموزش راحت ترین روش کشت هیدروپونیک در منزل بپردازیم. از شما دعوت می کنیم تا انتها این مطلب همراه ما باشید تا با کشت هیدروپونیک در خانه و تجهیزات مورد نیاز برای کشت هیدروپونیک در منزل آشنا شوید.
روش کشت هیدروپونیک در منزل
آیا شما جز آن دسته از افرادی هستند که علاقه زیادی به کشت دارند؟ خب مسلما اگر در مناطق مسکونی به ویژه آپارتمان ها زندگی می کنید، کمتر امکان کشت برای شما فراهم است. خوشبختانه شما می توانید با آگاهی از روش کشت هیدروپونیک در منزل ، تجربه ای لذت بخش از پرورش محصولات سالم داشته باشید. شما با کشت هیدروپونیک در منزل می توانید در زمانی کوتاه، میوه و سبزیجات مصرفی خانه را تامین کنید. یا اصلا، اگر فضای خوبی در اختیار دارید، می توانید یک کسب و کار خانگی راه اندازی کنید. اما چگونه؟ در ادامه با روش کشت هیدروپنیک در منزل آشنا می شوید.
تجهیزات لازم برای کشت هیدروپونیک در منزل
برای کشت هیدروپونیک در منزل، به این وسایل و تجهیزات نیاز دارید:
- یک عدد آکواریوم یا مخزن پلاستیکی در سایز متوسط
- یک عدد پمپ هوای آکواریم متناسب با اندازه مخزن تهیه شده(می تواند تک یا دو خروجی باشد)
- یک عدد سنگ هوای میله ای به همراه لوله هوا متناسب با اندازه مخزن تهیه شده
- فوم پلی استایرن / یونولیت در ضخامت 5 الی 10 سانتی متر
- چند گلدان پلاستیکی سوراخ دار
- برای پر کردن گلدان ها، به مقدار کافی پرلیت یا لیکا در سایر 3 الی 5 سانتی متر نیاز است
- اسپری رنگ (نقره ای، قهوه ای یا مشکی)
- یک بسته فویل آلومینیومی
- کود هیدروپونیک
- یک یا دو عدد کارت زرد
- کاغذ تورنسل
- نشا گیاه مورد نظر
روش کشت هیدروپونیک در خانه
اکنون که با تجهیزات مورد نیاز کشت هیدروپونیک در منزل آشنا شدید، نوبت به فرایند اجرا می رسد.
اولین کاری که باید انجام دهید، شست و شوی تمام تجهیزاتی است که قابلیت شست و شو دارند. به عنوان مثال باید مخزن، سنگ هوا، پلاستیک، یونولیت و … را خوب بشویید و تمیز کنید. اگر مخزن پلاستیکی که انتخاب کردید، شفاف است، باید آن را با رنگ تیره بپوشانید زیرا نباید نور به داخل محلول غذایی نفوذ کند.
یونولیت به ضخامت ذکر شده را، با توجه به تعداد و وزن گلدان ها و همچنین ابعاد دهنه آکواریوم یا مخزن تهیه نمایید. اکنون یونولیت ها را با فواصل 10 الی 20 سانتی متر از مرکز یکدیگر، با دریل، مته گرد یا تیغ برش دهید. قبل از این کار می توانید اندازه گلدان ها را با مداد روی آن ها علامت بزنید. درواقع شما صفحه یونولیتی دارید که درون آن به تعداد گلدان ها و اندازه آن ها، به فاصله 10 الی 20 سانتی متر، خالی شده است.

حال باید گلدان های پلاستیکی سوراخ دار را، درون این جاهای خالی قرار دهید. توجه داشته باشید که این دهانه های خالی نباید به گونه ای باشند که گلدان ها به پایین سقوط کنند، بلکه باید درون یونولیت ایستاده قرار بگیرند. در این مرحله یونولیت را کنار بگذارید تا گلدان ها را آماده نمایید.
اکنون باید لوله هوا را به سنگ هوای میله ای و پمپ هوا متصل نمایید. سپس سنگ هوا را داخل مخزن یا آکواریوم تهیه شده قرار دهید.

گام بعدی در روش کشت هیدروپونیک در خانه این است که داخل مخزن را از آب تمیز پر نمایید. بهترین کار این است که آب شهری را از 24 ساعت قبل کنار گذاشته تا با محیط هم دما شده و کلر آن نیز خارج شود. چرا که کلر موجود در آب شهری برای رشد گیاه مناسب نخواهد بود.
اکنون باید نشای گیاهان مورد نظر را به آرامی از خاک بیرون کنید، به شیوه ای که به ریشه های آن آسیب وارد نسازید. سپس ریشه ها را با آب شسته تا خاک آن ها به طور کامل از بین برود.

سپس این نشاهای با ریشه تمیز را درون گلدان های پلاستیکی قرار دهید. توجه داشته باشید که طول ریشه باید در کل ارتفاع گلدان قرار گیرد.
بعد داخل گلدان پلاستیکی را از پرلیت یا لیکا پر نمایید. گلدان ها را روی حفره های یونولیت قرار دهید و یونولیت را داخل مخزن پر از آب قرار دهید. نگران شناور شدن یونولیت روی آب نباشید، چرا که با این روش آب از دانه های ریز پرلیت بالا می رود و آب را به ریشه ها می رساند.

گام بعدی در روش کشت هیدروپونیک در خانه این است که مخزن را به مکانی با نور مستقیم منتقل نمایید. البته باید دورتادور مخزن را به کمک فویل آلومینیومی بپوشانید، چرا که نور سبب ایجاد جلبک در آب می شود و جلبک می تواند در رشد گیاه تاثیر سو گذارد.
پمپ هوا را روشن نمایید. کود هیدروپونیک را با توجه به مقدار مصرفی که روی پاکت نوشته شده، رقیق کرده و به آب اضافه نمایید. در کنار مخزن، کارت زرد قرار دهید تا حشراتی مانند شته را جذب کند.
شما می توانید از کاغذ تورنسل برای بررسی میزان اسیدیته محلول استفاده کنید. روزانه میزان pH را چک کنید، چرا که pH مطلوب باید در محدوده 6.5 باشد.
در صورتی که pH از این محدوده بالا رفت، به این صورت عمل کنید:
- به شکل قطره قطره اسید مانند اسید نیتریک اضافه نمایید.
- حتما هنگام کار با آسید، از عسنک و دستکش لاستیکی استفاده نمایید.
- باید اسید را به آب اضافه نمایید و نه آب را به اسید.
- هنگام کار با اسید محیط باید دارای تهویه مطبوع باشد.
ساخت دستگاه هیدروپونیک خانگی
همان طور که خواندید، شما می توانید به راحتی با تجهیزاتی که در بالا ذکر شد، نسبت به ساخت دستگاه هیدروپونیک خانگی اقدام نمایید. ساخت دستگاه هیدروپونیک خانگی کار سختی نیست و به تجهیزات ویژه و نایابی نیاز ندارد. شما می توانید به آسانی یک دستگاه هیدروپونیک خانگی بسازید.
سخن پایانی
همان طور که خواندید، شما می توانید به راحتی کشت هیدروپونیک در منزل را تجربه کنید. اگر دوست دارید که محصولات ارگانیک خود را میل کنید، حتما از این روش برای کشت کاهو، خیار، زعفران و … استفاده نمایید.
چه جالب، من اصلا نمیدونستم همچین روشی هست. حتما امتحانش میکنم خیلی جالبه