فراورده های لبنی به خصوص شیر و همچنین گوشت همواره از تقاضای بالایی در سر تا سر جهان برخودارند. تقاضا برای شیر و گوشت با ازدیاد جمعیت انسان ، افزایش خواهد یافت ؛ از این رو گاوداری یکی از مشاغل پر درآمد است که در آن نگرانی برای فروش محصول نیست زیرا این شغل یکی از نیازهای اساسی انسان را تهیه میکند. این شغل به همان مقدار که از سود خوبی برخوردار است نیاز به سرمایه فراوانی نیز دارد. پس بهتر است برای راه اندازی یک گاوداری پر بازده از قبل اطلاعات لازم را کسب کرده باشیم.در این مقاله سعی داریم تا شما را با نحوه راه اندازی گاوداری آشنا کنیم.
راه اندازی گاوداری
راه اندازی گاوداری مانند راه اندازی مرغداری، می تواند یکی از بهترین شغل های پردرآمد در شهرهای کوچک و بزرگ باشد؛ البته اگر اصول آن را بدانید و از آن ها اطلاع کافی داشته باشید:

بهترین مکان برای راه انداز گاوداری
قبل از معرفی مکان گاوداری بهتر است کلیدی ترین اصطلاح در این بخش یعنی « جایگاه »را تعریف کنیم. جایگاه ساختمان هایی هستند که برای ایجاد شرایط مناسب زندگی وتولید برای دام ها که شامل تهیه خوراک کافی و مناسب، هوای تازه و تمیز لازم و حفظ حیوان در برابر سرما و گرما است ساخته شده باشد.جایگاه خود شامل جایگاه باز و جایگاه بسته است. هر جایگاه باید شرایط خاص خود را داشته باشد.با این حال برای هر دو نوع از جایگاه ها شرایط کلی وجود دارد که شامل موارد ذیل است:
- باید محل جایگاه از خانه های مسکونی فاصله داشته باشد، اما این فاصله نباید به شکلی باشد که دامدار برای نگهداری دام و حمل و نقل دچار مشکل شود.
- از آن جا که تابیدن نور خورشید به بدن گاو ها بسیار مفید است باید ساختمان جایگاه دام به طوری ساخته شود که از نور خورشید به میزان زیادی استفاده شود.
- زمین مناسب برای جایگاه دام زمینی است که از زمین های اطراف بلندتر و یا هم سطح آن ها باشد تا از ورود آب های جاری به محل نگهدای دام جلوگیری کند.
- در صورت امکان بهتر است دیوار، سقف و کف جایگاه از موادی مانند سنگ، آجر وسیمان ساخته شود تا میزان حشرات و میکروب ها در جایگاه کم و نحوه ی پاکسازی و ضد عفونی جایگاه آسان تر باشد.
- کف جایگاه دام باید محکم و غیر قابل نفوذ باشد و همچنین نباید کف جایگاه لیز و لغزنده باشد.
- باید میزان گاوها و وسعت جایگاه با یکدگیر هماهنگ باشد.
همچنین هدف شما از گاوداری میتواند به انتخاب مکان مناسب کمک کند.برای سرمایه گذاری در یک گاوداری وسیع ، مناطق روستایی ، به علت هزینه ی کمتر و مساحت بیشتر زمین یکی از گزینه های مناسب است. باید به فاکتورهایی نظیر تغییرات فصلی، آبوهوا، پوشش گیاهی منطقه، بازارهای گاو محلی نیز دقت کنید.توجه کنید که در مکانی که انتخاب می کنید چند گاوداری وجود دارد. همینطور بهتر است زمین هایی را بخرید که آماده هستند و از قبل تجهیزات و امکانات لازم برای گاوداری در آنجا موجود است.این کار علاوه بر کاهش هزینه ها باعث صرفه جویی در زمان نیز می شود.
تجهیزات مورد نیاز گاوداری
به طور کلی تجهیزات گاوداری شامل موارد زیل اند که بسته به نوع گاوداری متفاوت اند:
1-دستگاه شیردوش گاو ،2-بچینگ خوراک دام، 3-وان آبشخور دام، 4-دستگاه میکسر خوراک دام و طیور ،5-آخور سبددار مخصوص گاو و گوساله، 6-کاه و جوخوری مکانیکی، 7-تجهیزات توزین دامداری، 8-یونجه خور دستی،9-علوفه خوری گوسفند، 10-فن و هواکش دامداری، ،11-هیدروسیکلون کشاورزی،12-تجهیزات کنترل و لوازم اندازه گیری (دماسنج)، 13-رطوبت سنج علوفه، 14-شاخ سوز دام.

هزینه های تاسیس گاوداری
برای این که میزان هزینه ی راه انداری گاوداری را بتوانید مشخص کنید باید هدف پرورش گاو را مشخص کنید.یعنی باید مشخص کنید که گاوداری شما گوشتی یا شیری است چرا که ساختار ساختمان ، نحوه پرورش و نژاد گاوها در هر کدام به شکلی متفاوت است. هزینه تاسیس یک گاوداری شیری با گوشتی متفاوت است. در یک گاوداری گوشتی به دلیل اینکه جایگاه و ساختمانهای شیردوشی حذفشدهاند در مقایسه با گاوداری شیری بسیار ارزانتر و سادهترند درنتیجه میزان هزینه تأسیس هم بسیار پایینتر است.هزینه های مورد نیاز برای یک واحد گاوداری در دو بخش ثابت و متغیر صورت میگیرد که بیشترین سهم متعلق به بخش ثابت است.فاکتورهای مؤثر در هزینه یک واحد گاوداری عبارتاند از:
- زمین: مهم ترین هزینه ی احداث گاوداری زمین است زیرا برای تاسیس یک واحد گاوداری که شامل 50 راس است به حدود 5000 متر زمین نیاز است و قیمت هر متر زمین در مناطق مختلف متفاوت است.
- احداث جایگاه ها: ساختمان گاوداری شیری که از جایگاه گاو شیرده، جایگاه گوساله، زایشگاه و گوساله دانی، ساختمان شیردوشی، جایگاه علوفه، هانگار ماشینآلات و… تشکیل شده است ؛ درحالیکه ساختمان گاو گوشتی بسیار ساده است زیرا در این ساختمان ها نیاز به بخش شیردوشی نیست و این اصطبل ها ارزان تر هستند.
- تجهیزات: که در گاوداری گوشتی تجهیزات به کار گرفتهشده بسیار کمتر است و نیازی به تجهیزات گرانقیمت نیست.
مجوزهای لازم برای احداث گاوداری
برای اخذ مجوزهای گاوداری باید با دو مجوز آشنا باشیم که در ادامه این دو مجوز را تعریف میکنیم.
1-موافقت اصولی: مجوزی است که قبل از صدور پروانه تاسیس به کسانی که تقاضای فعالیت های دامداری، مرغداری ، کارخانه و … دارند در چهارچوب سیاست ها و قوانین نظام دامپروری صادر می شود. مدت اعتبار این مجوز نیز شش ماه است.
2-پروانه تاسیس : مجوزی است که بایدکسانی که تقاضای فعالیت دامداری دارند برای احداث ساختمان ها و تأسیسات هر نوع واحد دامداری، کارخانه یا کارگاه دریافت کنند. مدت اعتبار پروانه تاسیس ۲ سال است و میتوان آن را به مدت یکسال با نظر کمیسیون صدور این مجوز تمدید کرد.
مجوز راه اندازی گاوداری تحت عنوان پروانه تاسیس دامپروری های صنعتی و نیمه صنعتی است. برای دریافت این مجوز باید برای دریافت موافقت اصولی درخواست دهید.پس از دریافت این مجوز، باید برای پروانه تاسیس درخواست دهید.پس از پایان عملیات احداث گاوداری،قبل از شروع بهره برداری از گاوداری ، باید مراتب را به کمیسیون صدور پروانه استان اعلام نمایید. به این ترتیب می توانید مجوز گاوداری را دریافت کنید.پس از پایاین این مراحل، کمیسیون صدور پروانه استان، موظف است که طی دو هفته کارشناسان دامپروری را برای بازدید از تاسیسات گاوداری اعزام کند. در صورتی که عملیات ساختمانی و تاسیساتی مطابق با طرح باشد و مورد تایید کارشناسان قرار گیرد، حداکثر ظرف مدت یک هفته، پروانه بهره برداری یا همان مجوز گاوداری صادر میشود.