صنعت کارتنسازی یکی از ده صنعت بزرگ جهان است. برخلاف گذشته در بستهبندی کالاها از پلاستیکها استفاده میشد، امروزه عموم مردم و مشاغل از کارتنها برای بستهبندی استفاده میکنند. از این رو میتوان گفت که شغل کارتن سازی مانند راه اندازی خط تولید یونولیت یکی از مشاغل پردرآمد است؛ چرا که نیاز و تقاضا برای محصولات این شغل که همان کارتنها و جعبهها هستند، در بازار وجود دارد. در ادامه راهنمای راه اندازی خط تولید کارتن سازی را در اختیار شما قرار می دهیم.
راه اندازی خط تولید کارتن سازی
برای راه اندای خط تولید کارتن سازی در ابتدا باید به چند مورد مهم توجه کنیم. این موارد شامل موارد ذیل است:
- سرمایه لازم برای راهاندازی خط تولید کارتنسازی
- برآورد میزان سود و درآمد
- مکان و مساحت مورد نیاز برای خط تولید کارتنسازی
- لیست تجهیزات مورد نیاز و هزینههای آن

مجوزهای مورد نیاز برای راه اندازی خط تولید کارتن سازی
بررسی دقیق و شناخت کافی نسبت به این مسائل تأثیر به سزایی در موفقیت کسب و کار شما دارد. برای این که اطلاعات لازم را در هر یک از این موارد گفته شده به دست بیاورید، ادامه مطالب را از دست ندهید.
شرایط دریافت مجوز
برای راهاندازی خط تولید کارتنسازی نیاز به اخذ سه مجوز پروانه احداث، پروانه بهرهبرداری و موافقت اصولی از وزارت صنایع است. به منظور دریافت مجوز تأسیس خط تولید کارتنسازی میتوانید به سایت بهینهیاب مراجعه کرده و پس از دریافت نام کاربری و رمز عبورتان، فرم الکترونیکی را تکمیل کنید. مدارک و فرم ارسالی شما بعد از بررسی و تأیید توسط کارشناسان مربوطه، به ثبت خواهد رسید. سپس مبلغی را باید به عنوان حق کارشناسی واریز کنید که پس از آن امضا و تأییدیه نهایی ریاست را دریافت میکنید. در ادامه فرایند دریافت مجوز میتوانید اقدامات لازم جهت خرید زمین و دریافت تسهیلات را نیز انجام دهید.
سرمایه لازم برای راهاندازی خط تولید کارتنسازی
در اولین مرحله برای راهاندازی خط تولید کارتنسازی شما باید میزان سرمایه اولیه خود را تعیین کنید. از آن جایی که راهاندازی این صنعت در سطوح مختلفی امکانپذیر است نمیتوان قیمت ثابت و کلی را به آن تعمیم دهیم. با این حال برای اینکه بتوانید یک تخمین نسبی از سرمایه لازم داشته باشید باید بگوییم که برای راهاندازی یک خط تولید کوچک شما به ۵۰۰ میلیون نیاز دارید. همچنین سرمایه لازم برای راهاندازی خط تولید متوسط به طور تخمینی یک ملیارد تومان است. اما برای خط تولید گسترده نمیتوان قیمتی را متصور شد. و یکی از دلایل آن این است که برخی از خط تولیدها از یک دستگاه بیش از چند مورد دارند.
برای اینکه یک کارگاه و کارخانه کارتنسازی را موفق بدانیم باید روزانه ۵۰۰۰ کارتن تولید کنند. البته ابعاد کارتن نیز در تیراژ اعلام شده تأثیر به سزایی دارد. منظور ما از ۵۰۰۰ کارتن، کارتنهایی با ابعاد متوسط است. همچنین تیراژ تولید یک کارخانه به میزان وسعت و تعداد کارگران و تجهیزات آن کارخانه بستگی دارد.
این نکته را نیز باید ذکر کنیم که احتمال شکست پروژه شما در ماههای اول بر اساس آمار و ارقام، بسیار زیاد است. از این رو نباید در آغاز کار تمام سرمایه خود را خرج کنید؛ چرا که در ابتدای کار میزان سوددهی پایین است.
مواد اولیه برای خط تولید کارتنسازی کدامند؟
قبل از معرفی تجهیزات خط تولید کارتنسازی بهتر است مواد اولیه لازم برای این صنعت را معرفی کنیم. کاغذ، مهمترین ماده اولیه در صنعت کارتنسازی است که قبل از راهاندازی خط تولید باید نسبت به نوع و تهیه آن توجه داشته باشید.
همچنین باتوجه به اینکه در کدام لایه از کارتن میخواهید از کاغذ استفاده کنید، کاغذها متفاوت خواهند بود. برای مثال وزن کاغذ در رویی کارتن که مهمترین قسمت کارتن به شمار میرود و شامل دو بخش است؛ بسیار مهم است و باید بین ۱۰۰ تا ۳۵۰ گرم باشد.

تجهیزات لازم برای تولید کارتن سازی
اولین و مهمترین ویژگی برای خرید تجهیزات تولید کارتن که باید به آن توجه کنید این است که بدانید چه میزان کارتن برای سفارش وجود دارد. شمارگان کارتن نشان میدهد که شما دقیقاً باید از چه دستگاههایی استفاده کنید. به طور کلی برای راهاندازی خط تولید کارتسازی به ۳۰ دستگاه نیاز است؛ هرچند با خرید ۷ نوع دستگاه کارتنسازی نیز میتوانید انواع مختلف کارتن نظیر کارتن پستی، بستهبندی چای و… را تولید کنید. در ادامه به معرفی این ۷ دستگاه میپردازیم.
دستگاه برش
دستگاه برش در آمادهسازی ابعاد دقیق کارتن در سطح گسترده مورد نیاز است. برای کارگاههای کوچک آن هم درصورتی که ورق خود را به شکل شیت شده از ورق ساز تهیه کند نیاز به خرید این دستگاه نیست اما برای خط تولیدهای گسترده و کارخانه کارتنسازی وجود این دستگاه بسیار مهم است.
دستگاه چاپ
دستگاه چاپ یکی از مهمترین تجهیزات برای تولید کارتن است که از تنوع فراوانی برخودار است. برای انتخاب دستگاه چاپ، از دستگاه تک رنگ زنجیری تا دستگاه تمام اتومات شش رنگ وجود دارد. با این حال برای راهاندازی خط تولید کوچک یا متوسط خرید دستگاه یک یا دو رنگ کفایت میکند ولی برای کارخانه کارتنسازی و خط تولید گسترده گاهی به چند دستگاه تمام اتومات چند رنگ ترکیبی نیاز است.
دستگاه چاک زن
دستگاه چاک زن برای ساخت کارتن معمولی نیاز است. این دستگاه دارای تیغههایی از جنس فولاد و یا اسپیکا است که برای جدا کردن طول و عرض جعبه از آن استفاده میشود. این دستگاه بطور کلی برشهایی را در در یک را ایجاد میکند تا چهار بال به انضمام قسمت لب چسب کارتن معمولی را آماده کند.
دستگاه دایکات
دستگاه دایکات یکی از دستگاههای مهم و حساس در صنعت کارتنسازی است. دستگاه دایکات برای ساخت کارتن با طرح هندسی مختلف که به طرح مهندسی نیز نامیده میشود، مورد نیاز است. این دستگاه مانند دستگاه چاپ از تنوع فراوانی برخوردار است.
دستگاه لمینت
دستگاه لمینت برای ساخت کارت با پوستر چاپ شده بر روی مقوا مورد نیاز است. در واقع این دستگاه عمل چسباندن را انجام میدهد و یکی از مهمترین دستگاهها در این صنعت است. همچنین دستگاه لمنیت در زیبایی کار شما بسیار تأثیرگذار است.
دستگاه لب چسب
پس از انجام عملیات چاپ و دایکات نوبت به چسباندن لبههای دو طرف کارتن است. دستگاه لب چسب دارای چند غلطک و تسمه و قرقره است که لبه کارتن را چسب میزند. با اینکه فرایند چسب زدن را میتوان بصورت دستی نیز انجام داد اما برای افزایش توان تولید وجود این دستگاه لازم است.
دستگاه منگنه کوب
از دستگاه منگنه کوب برای جعبههایی که بزرگ هستند و قابلیت چسب زدن را ندارند استفاده میشود. دستگاه منگنه کوب برای تکمیل تجهیزات خط تولید کارتنسازی لازم است. البته امکان دارد برای تمام کارخانهها و کارگاههای کارتنسازی به این دستگاه نیازی نباشد. دستگاه منگنه کوب به صورت دستی، نیمه اتومات و تمام اتومات وجود دارد.
دستگاه تسمه کش
در بستهبندی کارتنها و جعبهها از دستگاه تسمه کش استفاده میشود. در پایان خط تولید تعدادی از کارتنها برای آسانسازی حمل و نقل، باید با تسمه بستهبندی شوند. دستگاه تسمه کش یکی از ملزومات خط تولید کارتنسازی است که به دو صورت دستی و اتومات وجود دارد.
قیمت دستگاه کارتن سازی در بازار
همچنین باید ذکر کنیم که قیمت هر یک از دستگاههای نام برده بستگی به برند و شرکت سازنده آن دارد، چرا که هر برندی دارای قیمت مخصوص به خود است. البته با توجه به مواد اولیه و میزان عمل کردهای دستگاههای کارتنسازی این قیمتها نیز متغیر هستند. به میزانی که کارایی و کارکرد یک دستگاه باتر افزایش پیدا کند، قیمت آن دستگاه نیز افزایش پیدا خواهد کرد. بنابراین میتوانیم این گونه نتیجه بگیریم که فروش دستگاه کارتنسازی به ساختار آن نیز بستگی دارد.
دیگر امکانات لازم برای این صنعت (مکان و برق)
مکان و برق دیگر پارامترهای لازم در این صنعت است. در ابتدا مکان مناسب برای راهاندازی خط تولید کارتنسازی را معرفی میکنیم و سپس به میزان برق لازم برای این صنعت میپردازیم.
مکان مناسب خط تولید کارتنسازی
هرچقدر میزان مساحت خط تولید شما بیشتر باشد، روند کار نیز برای شما آسانتر است؛ چرا که شما نیاز به فضا برای نصب دستگاهها و کار کردن کارگران دارید. با این حال به طور میانگین به مساحتی با متراژ ۲۰۰ تا ۲۵۰ نیاز دارد. ارتفاع سقف کارگاه شما نیز باید ۳ الی ۴ متر باشد و درب ورود باید به اندازهای باشد که ماشینهای حمل و نقل نظیر خاور بتوانند از آن عبور کنند. همینطور باید ذکر کنیم که با افزایش میزان تولید مساحت مکان شما نیز باید افزایش پیدا کند. برای مثال برای تولید ۵۰۰۰ کارتن شما به مساحتی حدود ۵۰۰ تا ۶۰۰ متر نیازمندید.
برق لازم برای خط تولید کارتنسازی
برای راهاندازی خط تولید کارتنسازی و دستگاههای ذکر شده باید کارگاه شما دارای برق سه فاز با آمپر حداقل۳۲ یا ۲۵ باشد، هرچند که تمامی تجهیزات شما نیاز به برق سه فاز ندارند.
کلام پایانی
حرفهی کارتنسازی یکی از مشاغل خوب و پردرآمد است در صورتی که با اطلاعات و اقدامات درست این حرفه را شروع کرده و نیز ادامه دهید. برای دستیابی به موفقیت در حرفه کارتنسازی به روشهای به روز بازاریابی و فروش در کنار داشتن یک تیم تولید باتجربه و همچنین مدیریت صحیح یک واحد تولیدی نیاز دارید. در این مقاله سعی کردیم تا به طور کلی، نحوه راه اندازی خط تولید کارتن سازی را بررسی کرده و اطلاعات و نکات اولیه را در خصوص این فرایند در اختیار شما قرار دهیم. با این حال باید این نکته را نیز در نظر داشته باشید که برای راه اندازی خط تولید کارتن سازی حتماً با مشاوران تخصصی این حوزه مشورت کنید.