هیدروپونیک چیست ؟ کشت هیدروپونیک چیست چگونه بدون خاک گیاه بکاریم ؟ کاشت هیدروپونیک چه تفاوتی با کشاورزی سنتی دارد؟ هنگامی که بسیاری از افراد از کشت هیدروپونیک می شنوند، می پرسند این نوع از کاشت چه ارتباطی با غذای سالم دارد؟ در این مطلب از رشداپ با ما همراه باشید تا با این نوع از کشت آشنا شوید.
هیدروپونیک چیست ؟
هیدروپونیک چیست ؟ برای آنکه به این پرسش پاسخ دهیم، می بایست اجزای آن را بشناسید. هیدروپونیک به زبان ساده به معنی راهی برای فرار از خاک و رشد گیاه در ماده دیگر و رشد مستقیم محولات در آب غنی از مواد مغذی است.
رویکردهای متعددی برای طراحی سیستم های هیدروپونیک وجود دارد، اما عناصر اصلی اساسا یکسان هستند.

کشت هیدروپونیک چیست چگونه بدون خاک گیاه بکاریم
کشت هیدروپونیک چیست ؟ کشت هیدروپونیک نوعی باغبانی است که از خاک استفاده نمی کند اما در عوض گیاهان را در محلول آب و مواد مغذی پرورش می دهد. یک سیستم هیدروپونیک می تواند گیاهان و سبزیجات را سریعتر و در طول سال رشد دهد. گیاهانی که به این روش پرورش می یابند معمولاً بازده بیشتری دارند ، به فضای کمتری احتیاج دارند و باعث صرفه جویی در مصرف خاک و آب می شوند. اگر شما یک آپارتمان نشین هستید که یک قطعه باغبانی در فضای باز ندارید ، این سیستم یک راه حل ایده آل است. در طول روند رشد ، شما باید چندین فاکتور را کنترل کنید، مانند روشنایی، کیفیت آب، گردش هوا و موارد دیگر.
سه سیستم برای مبتدیان مناسب است: سیستم ویکی ، سیستم کشت آب و سیستم جریان و تخلیه. سیستم های پیشرفته تر شامل تکنیک فیلم مواد مغذی و سیستم هوازی است. ساده ترین گیاهان برای شروع کشت هیدروپونیک سبزیجاتی مانند کاهو، اسفناج و کلم پیچ هستند. گیاهانی مانند ریحان، جعفری، پونه کوهی، گشنیز، نعناع و گوجه فرنگی، توت فرنگی و فلفل تند نیز برای این نوع از کشت مناسب هستند.
عناصر اصلی در کشت هیدروپونیک کدامند؟
برای کشت هیدروپونیک شما به این موارد نیاز خواهید داشت:
آب تازه
هنگامی که از کشت هیدروپونیک صحبت می کنیم، منظور ما کشت در آب تازه با pH متعادل است. اکثر گیاهان می توانند در آب با pH 6 الی 6.5 رشد کنند. شما می توانید میزان اسیدیته آب را با محلول های موجود در بازار متعادل سازید.
اکسیژن
مورد بعدی برای کشت هیدروپونیک، اکسیژن است. یه این معنی که شما نباید گیاهان خود را غرق کنید. در کشاورزی سنتی، گیاهان می توانستند اکسیژن را از خلل و فرج درون خاک جذب کنند. بسته به نوع سیستم هیدروپونیک، باید فاصله ای میان ریشه گیاه و مخزن آب ایجاد کنید و یا اینکه پمپ هوا نصب نمایید.
حمایت از ریشه
گیاه شما در هر صورت نیاز به چیزی برای نگهداری دارد. مواد معمول شامل ورمیکولیت، پرلیت، پیت ماس، الیاف نارگیل و پشم سنگ می شوند. از موادی که ممکن است فشرده باشند (مانند شن و ماسه) یا رطوبت را حفظ نمی کنند اجتناب نمایید.
مواد مغذی گیاه
گیاه برای سالم ماندن و رشد، به منیزیم ، فسفر ، کلسیم و سایر مواد مغذی زیادی احتیاج دارد؛ درست همانند گیاهانی که در خاک رشد می کنند. هنگامی که از کشت هیدروپونیک استفاده می کنید، می بایست این مواد مغذی را به آب بیافزایید. اگرچه از نظر فنی می توانید این محلول غذایی را خود تهیه کنید، اما خرید این ترکیبات از فروشگاه ها می تواند مقرون به صرفه باشد.
نور
اگر گیاهان را ر داخل خانه پرورش می دهید، ممکن است مجبور شوید روی برخی از نورهای خاص سرمایه گذاری کنید. هر نوع گیاه نیاز متفاوتی در دریافت میزان نور دارد. لذا باید تجهیزات لازم را فراهم سازید.
در حالی که با افزایش پیچیدگی کشت هیدروپونیک، عناصر دیگری پیدا می شوند، اما این پنج مورد جز اساسی ترین عناصر هر سیستم هیدروپونیک به شمار می روند.

چرا هیدروپونیک؟
این تغییر ظاهرا ظریف در چگونگی تولید غذا (به دور از خاک) در واقع انقلابی بزرگ در تولید به وجود آورده است. چرا که به کمک این سیستم در هر زمان از سال و در هر کجای دنیا، می توان دست به تولید مواد غذایی با منابع کم و بازدهی بیشتر زد.
مزایای کشت هیدروپونیک
هر کجا می توانید کشت کنید
بله، این یکی از بزرگ ترین مزایای کشت هیدروپونیک است. چرا که با تغییرات آب و هوایی و تغییر فصول، امکان کشت محصولات در هر زمانی و هر مکانی میسر نیست. حتی در شرایط “عادی”، مکان های زیادی وجود دارد که برای کشاورزی مناسب نیستند.
شاید برایتان جالب باشد بدانید که برخی از سبزیجات و مواد غذایی کشت شده که با آن ها رو به رو می شوید، از راه دور حمل می شوند که در طول مسیر ممکن است ارزش غذایی خود را از دست بدهند. با این سیستم می توانیم کشت محصولات را محلی کنیم.
بازده بالاتری خواهد داشت
گیاهانی که در یک سیستم پیشرفته کشت هیدروپونیک رشد می کنند، سالم تر هستند. از آنجایی که ریشه این گیاهان با تمامی مواد مقوی، تغدیه می شوند، گیاهان شرایط بهتری برای رشد داشته ضمن آنکه انرژی کمتری می طلبند. نرخ رشد بر اساس نوع سیستم و کیفیت مراقبت متفاوت است، اما گیاهان آبی می توانند تا 25 درصد سریع تر از گیاهانی که در خاک رشد می کنند، با افزایش عملکرد محصول، رشد نمایند.
منابع کمتری نیاز دارند
سیستم های هیدروپونیک در واقع نسبت به سیستم های سنتی مبتنی بر خاک از آب کمتری استفاده می کنند. به این دلیل که سیستم های هیدروپونیک نرخ تبخیر یکسانی ندارند. به علاوه، آب مورد استفاده در سیستم های هیدروپونیک می تواند فیلتر شود، دوباره با مواد مغذی تغذیه شده و دوباره به گیاهان برگردانده شود تا به جای هدر رفتن آب، دائما بازیافت گردد!
همچنین خوب است بدانید که در این نوع سیستم، به سموم دفع آفات و سایر مواد شیمایی بالقوه نیازی ندارند.
به راحتی مشکلات را برطرف می سازید
شاید برای شما پیش آمده باشد که در کشاورزی سنتی، با گیاهی مواجه شده که رفته رفته ضعیف شده و خوب رشد نکرده باشد! احتمالا در این حالت شرایط مختلفی را مورد بررسی قرار می دهید.
اما در کشت هیدروپونیک شما می دانید گیاهان شما دقیقا در چه شرایطی پرورش می یابند. به همین ترتیب، می توانید متغیرها را به راحتی جدا کرده و آزمایش کنید! هنگامی که فرمول مناسبی از نور، pH متعادل و مواد مغذی را پیدا کردید، می توانید موفقیت را تکرار نمایید.
ممنون از مطلب مفیدتون از نحوه راه اندازی گلخانه هیدروپونیک هم مطب بزارید
علیرضا عزیز، از اینکه مطلب “کشت هیدروپونیک چیست و چگونه بدون خاک گیاه بکاریم” نظر شما را جلب کرد، خرسندیم. حتما در مقالات آتی موضوع مطرح شده از سوی شما را بررسی خواهیم کرد.