چرا نمی توانم درست تصمیم بگیرم؟ برای همه ما پیش آمده است که در شش و بش یک انتخاب ساده مانده باشیم. مثلا آیا این کار مناسب من هست؟ آیا باید برای خرید این لباس اقدام کنم؟ آیا فلان فرد همسر دلخواه من است؟ یا حتی موارد بسیار ساده تر؛ برای تفریح آماده شوم یا خیر! شاید این ها در وهله اول کمی ساده به نظر برسد، اما حقیقت این است که مهارت تصمیم گیری می تواند به راحتی زندگی را تحت تاثیر قرار دهد. اینکه شما نتوانید به راحتی برای امور مختلف تصمیم گیری کنید و یا اینکه آنقدر در مرحله فکر کردن بمانید، مطمئنا برای شما گران تمام خواهد شد. در این مطلب ما قصد داریم شما را با چند روش برای تقویت مهارت تصمیم گیری آشنا نماییم؛ روش های ساده ای که به کارتان خواهند آمد و دودلی در تصمیم گیری را برایتان برطرف می سازد. با مجله آنلاین کسب و کار رشدآپ همراه باشید.
چرا نمی توانم درست تصمیم بگیرم؟
این سوال ممکن است در برهه های مختلف زمانی در ذهن بسیاری از افراد شکل بگیرد. چند وقت است که هنگام تصمیم گیری دچار مشکل شده اید و نمی دانید چه چیزی را انتخاب کنید؟ آیا دودلی در تصمیم گیری آزارتان می دهد. حتما همینطور است!
زندگی بارها و بارها ما را در دوراهی های مختلفی قرار می دهد و این ما هستیم که باید با تعادل آن ها و گاهی دریافت مشاوره از دیگران، گزینه ای را انتخاب کنیم.
اگر می خواهید از خود راضی باشید باید بدانید که تصمیم گیری مهارتی است که همه ما در تمامی مراحل و بعدهای زندگی خود، به آن نیاز داریم.

اما چرا تصمیم گیری بسیار سخت است؟
صادقانه بگوییم، در هر روز مشخص، ما هر لحظه تمصیم های مختلفی می گیریم؛ چه زمانی بیدار شویم، ورزش کنیم، چه چیزی بپوشیم، چه بخوریم، به کجا برویم، چگونه برویم و خیلی وخیلی بیشتر؟ این تصمیمات می توانند در ثانیه ای گرفته شوند و به اندازه کافی ساده به نظر برسند. اما در برخی از افراد همین تصمیم گیری های ساده ممکن است به سختی رخ دهد. اما به دلیل این که آن ها در نتیجه چندان آینده ما را تغییر نمی دهد (یا جهان) به چشم نمی آیند.
این تغییر زمانی احساس می شود که تصمیم گیری توسط عوامل خارجی پیچیده شده باشد. آنچه که شما در یک روز معمولی برای رفتن به سر کار می پوشید زیاد مسئله پیچیده ای نیست، اما وقتی که نوبت به مصاحبه کاری می رسد، این موضوع می تواند تبدیل به یک مسئله بزرگ شود؛ پس لباس شما به یک فرایند مهم تصمیم گیری تبدیل خواهد شد. اگر در تصمیم گیری مشکل دارید و برای روزهای بعدی انتخاب خود را سرزنش می کنید، نمی دانید که چه کاری درست است؛ وقت آن رسیده تا مهارت تصمیم گیری را در خود تقویت نمایید و از دودلی در تصمیم گیری رها شوید.
در حالی که ما هرگز به شما توصیه نمی کنیم که تصمیمات مهم زندگی را در لحظه بگیرید، اما به شما پیشنهاد می کنیم این روش ها را برای رهایی از دودلی در تصمیم گیری پیش بگیرید.
درمان وسواس در تصمیم گیری
برای درمان وسواس در تصمیم گیری و رفع دودلی در تصمیم گیرید باید این نکات را به خاطر بسپارید:
- تفکر زیاد همیشه فکر خوب نیست
- یاد بگیرید که به شهود یا احساسات خود اعتماد کنید
- مهلت تصمیم گیری را بدهید.
- بپذیرید که شما همیشه نمی توانید همه این موارد را داشته باشید. ممکن است شما مجبور شوید کمی هم تعادل پیش بگیرید.
- بپذیرید که گاهی اوقات تصمیمات اشتباه هستند و این قانون زندگی است. قرار نیست همیشه برنده باشید و هیچ خطایی از شما سر نزند.

راه های درمان دودلی در تصمیم گیری
دانستن اینکه در تصمیم گیری مشکل دارید قدم خوبی است. علائم را بشناسید ( مثلا اگر حتی نمی توانید برای خود شام سفارش دهید) وقت آن رسیده که مهارت های تصمیم گیری خود را صیقل دهید و نسبت به درمان وسواس در تصمیم گیری اقدام نمایید. سفت بنشینید که وقت تقویت مهارت تصمیم گیری فرارسیده است.
قانون 10/10/10 برای تصمیم گیری های سخت اما لازم کارا خواهد بود
یکی از قانون هایی که برای درمان وسواس در تصمیم گیری و رفع دودلی در تصمیمی گیری می توانید از آن کمک بگیرید، قانون 10/10/10 است.
سوزی ولچ، نویسنده انتشارات معتبر مختلف، ابزاری ساده اختراع کرده است که می تواند به ما در تصمیم گیری و چگونگی پیشبرد آن کمک کند. این ابزار قانون 10/10/10 نام دارد و توسط Welch در كتابی با همین نام توصیف شده است. در این قانون توصیه می شود که تصمیم خود را در سه بازه زمانی تصور کرده و آن را احساس کنیم. فكر كنیم: 10 دقیقه پس از گرفتن این تصمیم چگونه احساس خواهیم كرد؟ 10 ماه از الان چطور؟ 10 سال چطور؟ این ابزار اساسا به ما کمک می کند تا تصمیم خود را با یک چشم انداز تازه ببینیم و اطمینان حاصل کنیم.
با ترس های خود روبرو شوید و سپس به جلو بروید
باور کنید که دودلی در تصمیم گیری ما را فلج خواهد کرد و زمان را از ما می دزدد. تصمیم گیری ما را فلج می کند چرا که از نتیجه آن می ترسیم. ما اساسا از این امر نگران می شویم که ممکن است پیامدهای تصمیم گیری آن چیزهایی نباشد که ما می خواستیم.
مهم ترین نکته برای خارج شدن از این یخبندان، روبرو شدن و نامگذاری این ترس ها است. بدترین اتفاقاتی که ممکن است با تصمیمی گیری شما رخ دهد را بنویسید، هر آنچه که ممکن است رخ دهد. قدم بعدی دیدن است – آیا می توانید با آن بدترین سناریوها کنار بیایید؟

گیر کرده اید؟ جوانب مثبت و منفی تصمیم های خود را یادداشت کنید
روت چانگ ، گوینده TED روشی ساده برای تسریع در مهارت های تصمیم گیری دارد. او می گوید که بر سر دوراهی تصمیم گیری، تمامی جوانب مثبت و منفی تصمیم های خود را بنویسید. تمامی آنچه که وجود دارند، تمام مواردی که خواسته هایتان را تحت الشعاع قرار می دهند را بی رحمانه تعدیل کنید. در این حالت خواهید دید که کفه ترازو در نهایت به سمت یکی از آن ها سنگین تر خواهد شد.
برای درمان دودلی در تصمیم گیری خواسته و نیازهای خود را بشناسید
برخی از کارشناسان بر این باورند که بسیاری از تصمیم گیری های اشتباه و یا دودلی در تصمیم گیری به این دلیل رخ می دهند که ما نمی توانیم خواسته ها را از نیازهایمان تشخیص و یا تفکیک کنیم.
ما به عنوان انسان، تابع احساسات و علایق خود هستیم. اما احساسات واقعا به ما نمی گویند که از کجا آمده اند به همین دلیل است که باید آن ها را به خوبی بشناسیم.
بنابراین بهتر است تصمیمات ما بیشتر بر علایق ما تمرکز داشته باشد تا نیازهایمان. به عنوان مثال، ممکن است بخواهیم به یک مکان عجیب و غریب سفر کنیم. اما می دانیم که سفر به یک جای سرسبز و گذراندن وقت در جنگل را بیشتر دوست داریم. این همان چیزی است که ما دوست داریم، پس همین است که می تواند ما را خوشحال کند.
فرار از پارادوکس انتخاب
سال ها پیش، تصمیم گیری آسان تر از امروز بوده است. چرا؟ زیرا انتخاب ها گسترده نبوده و گزینه ها محدود بودند. حتی خرید یک پیراهن کار ساده ای بود، چرا که طرح و انواع مختلفی از آن وجود نداشت. امروز حتی طرح دکمه ها، اندازه و رنگ های آن بسیار متفاوت است و این یعنی خرید پیراهن هم می تواند کار سختی شود.
ما امروز انتخاب های زیادی داریم که هر یک از تصمیم های ما، چه خوب و چه بد با عطر و طعم بی نظیر پشیمانی حاصل می شود – از آنجا که ما فکر می کنیم ممکن است A ، B ، C یا X ، Y ، Z انتخابی بهتر از انتخاب D باشد. و این اتفاق در همه جا رخ می دهد – در شغل های ما، ساندویچ هایی که می خریم، طعم بستنی که انتخاب می کنیم و یا حتی ماشینی که بسیار دوست داشتیم!
راه حل این است که کمی ساده بگیرید. به احساسات خود اطمینان کنید. به این فکر کنید که این شما بوده اید که تصمیم گرفته اید، به سراغ چیزی رفته اید که دوست داشته اید، پس گزینه های دیگر را فراموش کنید. به آن ها فکر نکنید و تنها از تصمیم خود لذت ببرید.
سخن پایانی
حتما برای شما هم پیش آمده که دودلی در تصمیم گیری لذت زندگی کردن را از شما ربوده باشد. بهتر است با همین روش های ساده نسبت به درمان وسواس در تصمیم گیری اقدام نمایید، وسواسی که گاهی جبران ناپذیر خواهند بود. از کارهای ساده شروع کنید و رفته رفته این روش ها را روی تصمیم های سخت تر پیاده سازی کنید. تجربه های خود را در زمینه تقویت مهارت تصمیم گیری در زندگی را زیر همین مطلب با ما به اشتراک بگذارید.
منبع
این خیلییی مهمه مخصوصا تو انتخاب رشته
من اول دبیرستانم (دهم) رشته گرافیک فنی حرفه ای و الان فقط سه ماه از سال مونده و فهمیدم علاقه ندارم و سر درساش خیلی استرس میگیرم و واقعا نمیخام ولی اول سال خیلی دوس داشتم و الانم دلم میخاد برم رشته طراحی دوخت ولی بازم میترسم که وقتی واردش بسم ببینم نمیخام و استرس زیادی ولم نکنه.. واقعا نمیدونم به چی علاقه دارم و حاضرم سختیاشو تحمل کنم .. لطفا راهنمایی کنید اخه همه سال جدید برن و من دوباره دهم رو بخونم…
همراه عزیز رشدآپ، بهتر است برای تصمیم گیری، به شما پیشنهاد می کنیم ایتدا نگاهی به دروس رشته طراحی دوخت انداخته، آن ها را مورد بررسی قرار دهید و مطالعه انجام دهید. ولی پیش از این موارد لازم است تا فرایندهای خودشناسی را انجام دهید و به طور کامل، علایق، توانمندی ها، اهداف و … را مورد بررسی قرار دهید.
سلام من سال دهم هستم رشته گرافیک فنی حرفه ای رشتمو دوس ندارم و میخام برم طراحی دوخت میخاستم بپرسم نمیشه تابستون دهم رو بخونم تا یکسال نیفتم و یجورایی با هم سن و سالام یازدهم باشم؟
دوست عزیز، لازم است در این خصوص با کارشناسان گفت و گو کنید