برای آنکه بتوانید موفقیت در کسب و کار را تجربه کنید، بیش از مدیر بودن، باید رهبر خوب بودن را تجربه نمایید. اما همان طور که می دانید، همه افراد تعریف های متفاوتی از رهبر خوب دارند. اما جان سی مکسول رهبری را به این گونه تعرفی می کند: رهبر کسی است که راه را می داند، راه را طی می کند و راه را نشان می دهد.” صرف نظر از اینکه رهبر را چگونه تعریف می کنید، او می تواند بین موفقیت و عدم موفقیت تفاوت ایجاد کند. ویژگی های یک رهبر خوب، متفاوت است؛ آینده نگر است و می داند چگونه می تواند ایده های خود را به داستان های موفقیت آمیز در دنیای واقعی تبدیل کند. در این مقاله، نگاهی عمیق به برخی از ویژگی های رهبری در مدیریت داریم که باعث تمایز بین رهبران خوب از بد می شود و شما می توانید مهم ترین ویژگی های یک لیدر خوب را دریابید.
چگونه رهبر شویم
چگونه رهبر شویم ؟ این سوالی است که بسیاری از کسانی که سمتی در سازمان دارند و می خواهند به دکمه کلیدی تبدیل شوند، از خود می پرسند. برخی از افراد، رهبری در سازمان را بیشتر از مدیریت دوست دارند؛ چرا که آن ها می دانند یک رهبر خوب در مدیریت موفقیت بیشتری خواهد داشت. آن ها با آگاهی از عادت های مدیران موفق و تقویت آن ها، می خواهند تا با آگاهی از ویژگی های رهبری در مدیریت، به پرسش چگونه رهبر شویم، پاسخی مثبت دهند. در ادامه می توانید ویژگی های رهبری در مدیریت را بخوانید و آن ها را در خود تقویت کنید.
15 ویژگی های رهبری در مدیریت که باعث می شود رهبران خوبی شوید
می خواید رهبر بزرگ شوید؟ اینجا نگاهی ویژه به برخی از ویژگی های رهبری در مدیریت خواهیم داشت:

ویژگی های رهبری در مدیریت
1- صداقت و درستی
2- اعتماد بنفس
3- الهام بخش بودن برای دیگران
4- تعهد و اشتیاق
5- ارتباط اجتماعی خوب
6- قابلیت تصمیم گیری
7- مسولیت پذیری
8- توانمندسازی
9- خلاقیت و نوآوری
10- حس همدلی
11- انعطاف پذیری
12- هوش هیجانی
13- تواضع
14- شفافیت
15- چشم انداز و هدف
1- صداقت و راستی
می توانیم بگوییم بی شک، عالی ترین ویژگی یک رهبر صداقت اوست. بدون آن، چه عضو یک گروه باشید، چه در زمین فوتبال و یا در یک شرکت، موفق نخواهید شد. صداقت و درستی دو عنصر مهم در به وجود آمدن رهبر خوب هستند. چگونه می توانید انتظار داشته باشید که دنبال کنندگان شما صادق باشند وقتی خودتان این ویژگی را ندارید؟ رهبران هنگامی موفق می شوند که به ارزش ها و باورهای اصلی خود پایبند باشند، بدون اخلاقیات این امر امکان پذیر نخواهد بود.
2- اعتماد بنفس
یکی دیگر از ویژگی های رهبری در مدیریت، اعتماد به نفس است. برای اینکه یک رهبر مؤثر باشید، باید مطمئن باشید که دیگران از دستورات شما پیروی می کنند. اگر در مورد تصمیمات و خصوصیات خود مطمئن نیستید، این را بدانید که زیردستان هرگز دنباله رو شما نخواهند بود. به عنوان یک رهبر در سازمان، شما باید اعتماد بنفس داشته باشید، کمی قاطعیت نشان دهید تا زیردستان برای شما ارزش قائل باشند.
این بدان معنا نیست که شما باید بیش از حد اعتماد به نفس داشته باشید، اما حداقل باید به میزانی باشد که دنبال کننده های شما با اطمینان به شما اعتماد کنند.
3- ویژگی های رهبری در مدیریت ؛ الهام بخش بودن برای دیگران
احتمالا دشوارترین کار برای یک رهبر، ترغیب دیگران به دنبال کردنش است. این امر زمانی ممکن است که شما مثالی خوبی برای الهام بخش بودن برای دنبال کنندگان خود باشید. وقتی اوضاع سخت می شود، آن ها به شما نگاه می کنند و می بینند که چگونه به اوضاع واکنش نشان می دهید. اگر از عهده اوضاع سخت خوب برآیید، از شما پیروی می کنند. به عنوان یک رهبر، باید مثبت فکر کنید و این رویکرد مثبت باید از طریق اقدامات شما قابل مشاهده باشد. در شرایط سخت آرام باشید و سطح انگیزه را بالا نگه دارید. همانطور که جان کوینکی آدامز می گوید: “اگر اقدامات شما برای رویاپردازی بیشتر به دیگران الهام می بخشد، بیشتر بیاموزید، بیشتر کار انجام دهید چون شما یک رهبر هستید.” اگر در الهام بخش کردن از زیردستان خود موفق هستید، می توانید به راحتی بر هر چالش فعلی و آینده غلبه کنید.
4- تعهد و اشتیاق
تعهد و اشتیاق از دیگر ویژگی های رهبری در مدیریت است. تیم های شما به رفتار شما نگاه می کنند و اگر می خواهید هر آنچه در توان دارند برای شما انجام دهند، شما هم باید مشتاق باشید. وقتی هم تیمی های شما می بینند که شما نیز دست به کار شده اید، آن ها بهترینشان را به شما می دهند. همچنین این موضوع به شما کمک می کند تا مورد احترام زیردستان قرار بگیرید و انرژی جدیدی را در اعضای تیم خود تزریق کنید که در نهایت به ارائه عملکرد بهترشان می انجامد. اگر رهبری کاملا متعهد نباشد یا شور و اشتیاق کافی نداشته باشد به سختی میتواند به دنبال کنندگانش برای رسیدن به هدف انگیزه دهد.
5- ارتباط اجتماعی خوب

تا زمانی که با تیم خود درباره چشم انداز و استراتژی هدف صحبت نکرده اید، رسیدن به نتیجه دلخواه سخت خواهد بود. به عبارت ساده تر، اگر نتوانید پیام خود را به طور موثر با تیم خود در میان بگذارید، هرگز نمی توانید رهبر خوبی باشید. کسی که ارتباط اجتماعی خوبی داشته باشد می تواند رهبر خوبی باشد. کلمات این قدرت را دارند که به مردم انگیزه دهند و باعث شوند آن ها قابل تصور باشند. اگر از آن ها به طور مؤثر استفاده کنید، می توانید به نتایج بهتری نیز دست پیدا نمایید.
6- قابلیت تصمیم گیری
از دیگر ویژگی های رهبری در مدیریت، باید به قابلیت تصمیم گیری نیز اشاره نماییم. جدا از آینده نگری، یک رهبر موفق باید توانایی تصمیم گیری صحیح را در زمان مناسب داشته باشد. تصمیمات گرفته شده توسط رهبران تأثیر عمیقی بر سایر افراد دارد. یک رهبر قبل از تصمیم باید طولانی و سخت فکر کند اما پس از تصمیم گیری باید از آن حمایت نماید. اگرچه، بیشتر رهبران خودشان تصمیم گیرنده هستند، اما توصیه می شود قبل از تصمیم گیری با ذینفعان اصلی مشورت نمایند. از این گذشته، آن ها کسانی هستند که از تصمیمات شما سود یا ضرر می کنند.
7- مسئولیت پذیری از ویژگی های رهبری در مدیریت
هنگامی که صحبت از مسئولیت پذیری است، نقل قولی از آرنولد اچ گلاسو وجود دارد که می گوید: “یک رهبر خوب چیزی بیشتر از سهم خود را از سرزنش و کمی کمتر از سهم خود از اعتبار می برد.” خوب است آن را به عنوان رویکرد اتخاذ کنید. اطمینان حاصل نمایید که هر یک از زیردستان شما نسبت به آنچه انجام می دهند مسئول هستند. اگر در کارشان خوب پیش می روند، حمایتشان کنید، اگر به مشکلی خوردند برای بهبود شرایط کمکشان کنید، تا متوجه اشکالاتشان بشوند. مسئول بودن رهبر در مقابل کارهایش باعث ایجاد حس مسئولیت پذیری میان دیگران و با جدیت بیشتری مشغول کارشان می شود.
8- توانمندسازی
شما نمی توانید همه چیز را به درستی انجام دهید. برای یک رهبر مهم است که ضمن اینکه بقیه کارها را به دیگران می سپارد، خودش روی مسولیت های اصلی تمرکز کند. منظور این است که با دادن مسولیت به آن ها توانمندشان کنید.
اگر در مدیریت کردن خیلی سخت گیری کنید، اعتماد را از بین خواهید برد و از آن مهم تر این است که مثل قبل نمی توانید روی موضوعات مهم تر تمرکز کنید. به آن ها وظایف محول کنید و ببینید چطور کار را انجام می دهند. تمام منابع و پشتیبانی لازم برای رسیدن به هدف را در اختیار آن ها قرار داده و به آن ها فرصتی برای مسئولیت پذیری دهید. ذکر این نکته نیز خالی از لطف نیست که بگوییم، یکی از دلایل استعفای کارمندان خوب همین عدم تفویض اختیار است، چرا که شما به عنوان یک رهبر، می خواهید همه چیز را تحت کنترل سختگیرانه قرار داده و اختیار عمل را از کارکنان بگیرید. این اشتباه است که منجر به ترک کارمندان از سازمان خواهد شد.
9- خلاقیت و نوآوری
چه چیزی رهبر را از دنبال کننده تمیز می دهد؟ استیو جابز، بزرگ ترین دوراندیش زمان ما پاسخ این سوال را اینطور می دهد: نوآوری بین یک رهبر و دنبال کننده تمایز ایجاد می کند. برای پیشرفت در دنیای پرشتاب امروز، یک رهبر باید همزمان خلاق و مبتکر باشد. تفکر خلاق و نوآوری مداوم همان چیزی است که شما و تیم شما را از بقیه متمایز می کند. به شیوه ای خلاقانه فکر کنید تا ایده های منحصر به فردی به وجود بیاورید و آن ایده ها و اهداف را به واقعیت تبدیل نمایید.

10- حس همدلی
آخرین نه اما قطعا مهمترین ویژگی های رهبری در مدیریت همدلی است. رهبران باید با دنبال کنندگانشان همدل باشند. متاسفانه اکثر رهبران خودخواهانه رفتار کرده و از همدلی غافل می شوند. به همین دلیل آن ها نمی توانند ارتباط نزدیکی با دنبال کنندگان خود داشته باشند. اولین گام برای رهبر موثر بودن، درک مشکلات دنبال کنندگانش هست. این مهم تا زمانیکه موثر کار نکنید و راه حل مناسب برای مشکلاتشان فراهم نکنید، کافی نیست.
11- انعطاف پذیری از ویژگی های رهبری در مدیریت
وقتیکه راه سخت می شود کار هم سخت می شود. شما ممکن است این مثال بارها به گوشتان خورده باشد اما آیا می دانستید که رهبران بزرگ هم از این قاعده مستثنی نبودند. آنها منعطف هستند و نگرش مثبتی دارند. صرف نظر از این که شرایط چقدر ممکن است دشوار باشد، آن ها موجب تقویت دنبال کنندگان می شوند. در حالی که اکثر مردم مشغول شکایت از مشکلات هستند، رهبران بزرگ همیشه روی راه حل ها تمرکز می کنند، نه مشکلات.
12- هوش هیجانی
از ویژگی های رهبری در مدیریت، می توانیم به داشتن خوش هیجانی اشاره نماییم. رهبران خوب همیشه تأثیر بالاتری دارند، اما چگونه آن ها تأثیر خود را در جایی که مردم سخنانشان قبول می کنند، افزایش می دهند؟ آن ها این کار را با ارتباط عاطفی با افراد انجام می دهند. اینجاست که هوش هیجانی وارد بازی می شود. در اینجا برخی از دلایلی که یک رهبر باید از نظر عاطفی باهوش باشد، آورده شده است:
- مدیریت موثر هیجانات
- آگاهی اجتماعی بهتر
- ارتباطات یکپارچه
- حل اختلاف
با داشتن هوش هیجانی، رهبران می توانند احساسات خود را کنترل کنند ، که از تأثیر احساسات منفی بر مهارت های تصمیم گیری خود جلوگیری می کند. در نتیجه احتمال تصمیمات عجولانه کمتر خواهد بود. علاوه بر این، رهبران باهوش هیجانی در درک احساسات و مراقبت از احساسات دیگران عالی هستند. این همه چیز نیست، رهبرانی که از این کیفیت رهبری برخوردار هستند، نه تنها به روشی بهتر به مناقشه می پردازند، بلکه نقش مهمی در حل آن دارند.
13- تواضع
توماس مرتون می گوید: “غرور ما را مصنوعی کرده و فروتنی ما را واقعی می کند.” هنگام ارتقا به مقام رهبری در مدیریت، چه احساسی خواهید داشت؟ احساس غرور خواهید کرد. یک رهبر خوب همیشه از خود گذشتگی دارد و همیشه به دنبال کنندگانش فکر می کند. به همین دلیل است که سبک های رهبری که اکثر رهبران اتخاذ می کنند به جای تمرکز بر ارتقاء شخصی، بر روی حل مسئله و پویایی تیم تأکید زیادی می کنند.
14- شفافیت
یکی از بهترین راه های جلب اعتماد طرفداران شما شفاف بودن است. به جای مخفی کردن اطلاعات، باید آشکارا آن را با آن ها به اشتراک بگذارید. با دادن چشم انداز به دنبال کنندگانش به آن ها بینشی می دهید که آن ها را در رسیدن به اهدافشان حمایت می کنند. مهم تر از همه، این باعث می شود که به پیروان شما شفافیت و استقلال داده شود و در حین مشارکت احساس قدرت بیشتری کنند.
15- چشم انداز و هدف
جک ولچ می گوید: “رهبران مشاغل خوب چشم انداز ایجاد کرده، چشم انداز را بیان می کنند، چشم انداز خود را با اشتیاق در اختیار دارند و بی امان آن را به اتمام می رسانند.” رهبران خوب همیشه چشم انداز و هدف دارند. آن ها نه تنها آینده خودشان را تجسم می کنند، بلکه بینش خود را با دنبال کنندگانشان به اشتراک می گذارند. وقتی پیروانشان توانستند تصویر بزرگ را ببینند، می توانند ببینند که کجا می روند. یک رهبر بزرگ فراتر از آن رفته و توضیح می دهد که چرا در آن مسیر حرکت می کنند و استراتژی و برنامه عمل را برای دستیابی به آن هدف به اشتراک می گذارند.
ویژگی های یک لیدر خوب
همان طور که در بالا خواندید، ویژگی های رهبری در مدیریت متفاوت است اما این 15 مورد، می تواند به شما در رسیدن به مقام رهبر خوب در سازمان کمک کند. ویژگی های یک لیدر خوب نیز از همین قاعده پیروی می کند. برای آنکه یک لیدر خوب شوید، باید قابل اطمینان باشید، اطلاعات کافی داشته باشید، همدل و همسو باشید، به فکر اعضای تیم بوده و آن ها را حمایت کنید. هرگز نقش مسئولیت پذیری خود را کمرنگ نکنید. ویژگی های یک لیدر خوب درست در مواردی است که در بالا به آن ها اشاره نمودیم، اما به طور قطع شما می توانید با یک تمرین ساده، آن ها را در خود تقویت نمایید.
سخن پایانی
دنیای اطراف ما به شدت در حال تغییر است و برای آنکه موفقیت در کسب و کار را تجربه کنید، می بایست به فکر تغییر خود نیز باشید. اینکه شما از تئوری های قدیمی و ناکارآمد گذشته استفاده می کنید، شما را به عنوان یک مدیر به هیچ سمت و سوی خوبی هدایت نخواهد کرد. به همین دلیل است که باید ویژگی های یک رهبر خوب را بدانید تا بتوانید با یک مدیریت و رهبری درست، سازمان و تیم خود را به سمت اهداف هدایت نمایید. شما می توانید تجربیات خود را در زمینه های رهبری در مدیریت برای ما زیر همین مطلب نوشته و به اشتراک بگذارید.
منبع
مممون بابت این مقالتون. از این دست مقالات بیشتر بنویسید بلکه این کسانی که تو شرکتا دارن کار میکنن بخونن به خودشون بیان اینقدر خودشونو دست بالا نگیرن و بفهمن علمشو ندارن