اگر در حال حاضر به شغلی مشغول باشید، احتمالا می دانید که تحت فشار کار قرار گرفتن چه احساسی دارد. به کار بردن عبارت ” استرس کاری دارم ” احتمالا جمله ای غریب برایتان نیست. اما استرس کاری چیست و چگونه می توان بر آن غلبه کرد؟ در این مطلب با ما همراه باشید تا با دلایل استرس کاری و درمان آن آشنا شوید.
استرس کاری دارم
پروژه ای که باید انجام شود، وظایفی که به شما سپرده شده اند، ایمیل هایی که باید چک شوند، قرارهای کاری، تلفن هایی که مرتب زنگ می خورند و … همگی سبب می شوند تا شما دچار استرس کاری شوید.
اما برای آنکه بتوانید بر عبارت “استرس کاری دارم” غلبه کنید، باید در ابتدا دلایل استرس کاری را شناسایی کنید. با شناخت این دلایل است که می توانید با آن مقابله کرده و بهتر و کارآمدتر فعالیت کرده و لذت ببرید.

دلایل استرس کاری
فشار شغلی، سازمان دهی ضعیف و عدم حمایت مدیران از مهم ترین دلایل استرس کاری است. در حالی که برخی از افراد تحت فشار با دقت بیشتری کار می کنند و می توانند بهترین خود را ارائه دهند، برخی دیگر در مقابل با فشارهای کاری استرس تمام وجودشان را فرا می گیرد.
شناسایی آنچه باعث ایجاد استرس در محل کار می شود اولین قدم در یادگیری مدیریت استرس است. اما مهم ترین دلایل استرس کاری را می توانیم موارد زیر عنوان نماییم:
- فرهنگ سازمان
- شیوه های نادرست مدیریت
- تجربه های بد شغلی
- محیط کار نامناسب
- روابط بین فردی در محل کار
- مدیریت تغییر
- ضعف پشتیبانی ا کارکنان
- عدم شرح شغلی درست
- ضربه ها و آسیب های روحی
درمان استرس کاری
روز خود را مثبت شروع کنید
بسیاری از افراد پس از کشمکش با بیدار شدن بچه ها، ترافیک های رسیدن به محل کار، آماده سازی صبحانه و … به سرکار می آیند و از قبل تحت فشار قرار گرفته اند. بدون تردید این فشارها و استرس ها می تواند روی فعالیت شغلی تاثیر بگذارند.
ممکن است وقتی یک صبح پر فشار را تجربه کرده اید، بعید نیست که تحت تاثیر استرس محیط کار قرار بگیرید. اما اگر می خواهید که در 8 ساعت باقی مانده از روز خود را با آسایش بگذرانید، بهتر است افکار خود را از هرآنچه که تا آن لحظه پشت سر گذاشته اید، دور نمایید.
البته که این کار در عمل کمی سخت است، اما با کمی برنامه ریزی و تمرین می توانید رفته رفته بر این فشارها غلبه نمایید.

الزامات کاری خود را مشخص نمایید
یکی از دلایل استرس کاری این است که افراد به طور دقیق از الزامات کاری خود آگاه نیستند. اگر دقیق نمی دانید که کارفرما از شما چه انتظاری دارد و ملزومات کاری شما چیست، استرس گرفتن چندان دور از انتظار نخواهد بود.
به همین دلیل به شما پیشنهاد می کنیم که برای درمان استرس کاری، با کارفرما و یا سرپرست خود صحبت نمایید و ملومات شغلی خود را به طور واضح و مشخصی چارچوب بندی نمایید. این کار می تواند به طور فزاینده ای ابهامات را از وظایف شما بداید و سبب کاهش استرس شغلی شود.
از حرف و حدیث ها دور بمانید
درگیری بین فردی در محیط کار، به سلامتی جسمی و روحی شما آسیب می زند. فرار از درگیری میان همکاران ممکن است دشوار باشد، اما بهتر است تا آنجا که می توانید از درگیری در محل کار خودداری کنید.
شایعه نسازید، بسیاری از نظرات شخصی خود را درباره دین و سیاست به اشتراک نگذارید و با هرکسی شوخی نکنید. در صورت امکان سعی کنید از این سبک افراد نیز اجتناب نمایید. اگر به ناچار دچار درگیری های بین فردی شدید، حتما آن را به درستی مدیریت نمایید تا با آسودگی از کنار آن عبور کنید.
منظم بمانید
حتی اگر شما به طور طبیعی فرد بی نظمی هستید، برنامه ریزی برای ادامه کار می تواند استرس شما را در محل کار بسیار کاهش دهد. اولین گام برای منظم بودن این است که زمان خود را مدیریت کنید. این یعنی شما با عجله کمتری می توانید صبح ها آماده رفتن به محل کار شوید و در نهایت اولین مرحله استرس گرفتن را کنار می گذارید.
به همین ترتیب برای انجام کارها منظم باشید. اولویت های کاری خود را درست بچینید و سعی کنید مطابق با برنامه پیش روید.
راحت باشید
یکی دیگر از دلایل استرس کاری این است که احساس ناراحتی جسمانی در محیط کاری دارید. اگر صندلی شما راحت نیست و یا اینکه نور خوبی در اتاق ندارید، بهتر است به سرعت این مشکل را با مسئول منابع انسانی مطرح کنید.
اگر فقط چند دقیقه روی صندلی ناراحت کننده ای بنشینید ممکن است متوجه استرس وارد آمده به خود نشوید، اما وقتی در محل کار خود هستید، عملا روی آن صندلی زندگی می کنید. به همین دلیل این استرس می تواند روی کار شما تاثیر بسیاری بگذارد.
حتی موارد کوچک تری مانند سر و صدای دفتر می توانند باعث حواس پرتی شوند و باعث احساس عدم کارایی صحیح در شما شوند. پس برای درمان استرس کاری لام است که برای ایجاد فضای کاری آرام، راحت و آرامش بخش، تلاش نمایید.
برای خود محیط شاد بسازید
درست است که شما استخدام شده اید تا کارهایی که به شما سپرده شده را انجام دهید، اما این بدان معنی نیست که نباید فضایی شاد و آرامش بخش برای خود بسازید. یک گلدان زیبا روی میز کارتان بگذارید، وقت ناهار کمی راه بروید و …. مطمئن باشید که محیط شاد کاری می تواند از استرس شما بکاهد.
سخن پایانی
بدون تردید استرس شغلی می تواند کارامدی و عملکرد شما را تحت تاثیر قرار دهد. با شناسایی این عوامل و رویارویی با آن ها، راههای مقابله با ترس و استرس را بیابید، آن ها را مدیریت نمایید و از فعالیت شغلی خود لذت ببرید.