چگونه رستوران راه اندازی کنیم ؟ بسیاری از افراد از صرف غذا در رستوران لذت می برند، درست به دلیل همین لذت غذا خوردن در بیرون از خانه است که صنعت رستورانداری بسیار رونق دارد. درست است که این روزها کره زمین با ویروس منحوس کرونا دست به گریبان است، اما این دلیل نمی شود تا کسی دیگر به راه اندازی رستوران فکر نکند. راه اندازی رستوران زحمت و کار زیادی دارد که با بهره گیری از برنامه ریزی متخصصین می توان در این صنعت موفق شد. کافیست تا نکات مهم در راه اندازی رستوران را بدانید و قدم به قدم با برنامه پیش بروید. به این صورت است که می توانید در راه اندازی رستوران موفق باشید. در این مطلب با ما همراه باشید تا همه چیز در مورد راه اندازی رستوران را بدانید.
همه چیز در مورد راه اندازی رستوران
همان طورکه گفتیم، راه اندازی رستوران کاری سخت است و برای شروع این کار باید کفش آهنین به پا کنید. برخی از افراد پس از مطالعه معرفی شغل آشپزی، به این فکر می افتند که کار خود را در این حوزه آغاز کنند. اما با آگاهی از همه چیز در مورد راه اندازی رستوران است که می توان در این مسیر موفق شد. اما نکات همه چیز در مورد راه اندازی رستوران کدام است؟ در ادامه مطلب خواهید خواند:
چک لیست راه اندازی رستوران
نکات مهم در راه اندازی رستوران
راه اندازی رستوران شغلی بسیار هیجان انگیز است که می تواند با یک سیاست کلی و فرایندی درست، تبدیل به شغلی پردرآمد شود. البته این کار سختی های خود را دارد و درست مانند راه اندازی سوپر مارکت، عملا روزها و ساعت های تعطیل برای فرد تعریفی نخواهد داشت. اما بسیاری از افراد مایل به راه اندازی این کسب و کار هستند. در ادامه شما را با گام ها و نکات مهمی که در راه اندازی رستوران باید به آن توجه نمایید، آشنا خواهیم کرد:
سیاست های کلی رستوران را تعیین کنید
اولین کاری که در راه اندازی رستوران باید انجام دهید، تعیین سیاست های کلی رستوران است. خوب است بدانید که این شغل مزایا و معایبی دارد اما کسانی که عاشق غذا هستند، احتمالا سختی های این شغل را به جان خواهند خرید. برای تعیین سیاست های کلی رستوران به عنوان مثال باید انتخاب کنید که قصد دارید برند خود را راه اندازی کنید و یا می خواهید زیرمجموعه ای از یک شرکت و یا برند دیگر باشید؟ آیا قرار است اقدام به راه اندازی غذای بیرون بر کنید و یا اینکه می خواهید رستوران شما سالن داشته باشد؟
و بسیاری از این دست موارد را باید در ابتدا تعیین کنید تا بتوانید دید درستی از شروع این کسب و کار داشته باشید.
نوع و نام رستوران را انتخاب کنید
هنگام راه اندازی یک رستوران دانستن نام و نوع آن بسیار مهم است. نوع رستوران شما شامل سبک خدمات، نوع غذا و فضای رستوران بوده که سازگار با نام آن است و بیانگر هویت، شخصیت و عملکرد رستوران شما خواهد بود. این یکی از نکات مهم در راه اندازی رستوران است که باید به آن توجه نمایید.
نام رستوران نیروی مستتر در نوع رستوران شماست و نوع آن نیز در واقع عملا بیانگر نام آن خواهد بود؛ این دو مکمل یکدیگر هستند. بر اساس نوع و نام رستوران، سالن غذاخوری آن باید بیانگر فضای خاص و مرتبط با شخصیت رستوران باشد و تجربه ای به یاد ماندنی و معنی دار را برای افراد ایجاد کند تا مشتاق باشند دوباره برای صرف غذا به رستوران شما بیایند.
انتخاب یک نوع رستوران منحصر به فرد و کاربردی که جمعیتی خاص را جذب کند از مهم ترین عوامل ایجاد نام و نوع رستوران است.
آیا رستوران شما نورگیر، بیرون بر، محصور شده در آثار هنری مدرن و مجهز به دستگاه پز است یا یک رستوران مدیترانه ای مجلل مزین شده به گل و گیاه روی دیوارها؟ یا اینکه فضایی با نور کم و موسیقی زنده؟ انرژی ، لحن صحبت و توجه کارکنان شما نیز با نوع و سبک رستوران باید همخوانی داشته باشد.
منوی رستوران را طراحی کنید
قبل از راه اندازی رستوران برخی از غذاهای اساسی را انتخاب کنید. طراحی منو باید متناسب با تجهیزات مورد نیاز، کارکنانی که استخدام می کنید و مشتریان شما باشد.
در این مرحله نیازی به طراحی کامل منو و طرز تهیه غذاها به طور کامل نیست، مگر اینکه رستوران شما تنها مخصوص سرو یک نوع غذای خاص مانند خانه استیک یا خانه پیتزا باشد.
با این حال شما باید ایده کاملی از هزینه های غذاهایی که می خواهید سرو کنید، داشته باشید. بعد از افتتاح رستوران می توانید منوی خود را مهندسی کرده تا سود خود را افزایش دهید. منوی خود را به روز کنید و از غذاهای پرفروش و کم فروش اطلاع داشته باشید.
برای رستوران بیزینس پلن بنویسید
شاید برایتان جالب باشد بدانید که نوشت بیزینس پلن یکی از نکات مهم در راه اندازی رستوران است. نوشتن یک برنامه جامع و کامل برای دسترسی به سرمایه گذاران و درخواست وام رستوران برای راه اندازی رستوران ضروری است. همچنین این کار به شما در توسعه استراتژی خود و افزایش امکان اجرای جزئیات رستوران را می دهد. در زیر اجزای اصلی طرح تجاری رستوران آورده شده است:
1- خلاصه اجرایی
2- بررسی اجمالی رستوان و توضیحات آن
3- تحلیل بازار
4- پیشنهادات تجاری
5- تعیین سطوح مدیریت
6- استراتژی های بازاریابی و روابط عمومی
7- طرح مالی
8- پرسنل
برآورد مالی و تخمین هزینه راه اندازی رستوران
مسلما برای تعیین بودجه راه اندازی رستوران شما باید برآورد مالی درستی داشته باشید که در غیر این صورت محکوم به شکست خواهید بود. هزینه راه اندازی رستوران شامل هزینه خرید یا اجاره مکان، خرید تجهیزات آشپزخانه، خرید مواد اولیه، حقوق پرسنل، هزینه دکوراسیون، هزینه تبلیغات و سایر هزینه های سربار مانند پول آب، برق، گاز و … می شود.
توجه داشته باشید که تمامی این هزینه ها را باید در طرح توجیهی خود تخمین زده تا در نهایت حین راه اندازی این کسب و کار، شگفت زده نشوید.
نکات مهم در راه اندازی رستوران ؛ بودجه را تامین کنید
کل هزینه های راه اندازی مورد نیاز برای راه اندازی رستوران و میزان مبلغ مورد نیاز برای عملکرد روزانه رستوران را تخمین بزنید. میزان بودجه امسال و سال آینده را پیش بینی کنید تا اطلاع داشته باشید که برای ادامه کار به چه میزان بودجه نیاز دارید.
پس از این کار، ارزیابی کنید که چه مقدار از پول را در اختیار داشته و باید چه مقدار دیگر را تهیه کنید. همچنین لازم است تا هزینه های لازم برای دریافت مجوزها را نیز در نظر بگیرید. شما می توانید برای تأمین هزینه های رستوران خود بودجه لازمه را از طریق درخواست وام رستوران تامین کنید.
مکان را انتخاب و یا یک فضای تجاری را اجاره کنید
هنگام انتخاب مکان برای رستوران، ویژگی های مهم زیر را در نظر بگیرید:
در درسترس بودن و در معرض دیدن بودن: مکانی را انتخاب کنید که به راحتی در معرض دید رانندگان و عابران پیاده باشد و یا در نزدیکی و محل هایی که ترمینال سوار و پیاده کردن مسافران تاکسی و یا اتوبوس قرار داشته یا به زبان خودمانی پاخور خوبی داشته باشد. دارا بودن جای پارک یا امکان دسترسی راحت و آسان برای سواره ها و پیاده ها نیز بسیار مهم است.
مکان پرتردد و شلوغ: مطمئن شوید که پتانسل های جمعیتی منطقه مورد نظر جوابگوی نیازها و بازار هدف رستوران شما را تامین می کند.
هزینه های رستوران و حداقل دستمزد کارمندان: هزینه های رستوران نباید بیشتر از سود دریافتی شما باشد و برای کاهش هزینه ها می بایست برنامه داشته باشید.
رقابت بین رستوران های منطقه: برخی از رقابت های نزدیک می تواند به بازاریابی کمک کند. اما داشتن یک فاصله کافی و معقول با رستوران های رقیب که تضمین کننده مشتری ثابت باشد، مهم است زیرا مطمئن خواهید شد که جذب رستوران رقیب شما نخواهند شد.
وقتی نوبت به انتخاب مکان می رسد، ما اجاره کردن را توصیه می کنیم چون به شما امکان می دهد درصورت تصمیم به گسترش یا داشتن سایر مشکلات تجاری یا تغییرات هنگام شروع کار، انعطاف پذیری بیشتری داشته باشید.
تجهیزات رستوران را خریداری نمایید
توجه داشته باشید که تجهیزات رستوران برای آماده سازی غذا با تجهیزات مورد نیاز برای غذاهای خانگی کاملا متفاوت است. شما باید اقدام به خرید تجهیزات آشپزخانه صنعتی نمایید که این تجهیزات شامل موارد زیر می شود:
- دم کن برنج
- کباب ترکی ایستاده یا دونر کباب
- اجاق گاز صنعتی فردار
- فریزر میز کاری
- گریل و گریدل رومیزی
- اجاق گاز صنعتی
- پاتیل خیساندن برنج
- گاری حمل بار و دیگ
- سینک ظرفشویی صنعتی
- فر اغذیه ساندویچی
- گریل ذغالی
- تابه گردان ( پاتیل سرخ کن )
- میز خمیر و وردنه
- میز دورچین
- میز کباب کشی
- میز کار استیل
- وان شستشوی استیل
- کابینت آبچکان
- گریدل ( تابه ) تخت
- شوتینگ سیب زمینی و ساندویچ
- تاپینگ پیتزا
- فر پیتزا
- اسنک
- چرخ گوشت الکتروکار
- کابینت دیواری
- میز سالادبار
- ترولی آبچکان
- کباب پز گازی
- یخچال ویترینی
- میز نان
- خمیر پهن کن
- اجاق گاز صنعتی
- گرمخانه شیشه ای
- خلال کن صنعتی
- خمیرگیر و میکسر
- اجاق پلوپز
- پمپ سس
- ماشین ظرفشویی صنعتی
- مرینیتور
- میز بردینگ
- خط سلف سرویس
- کالباس بر
- کانتر گرم خورش
- همبرگر زن صنعتی
- وافل ساز
- سیخ شوی
- کرپ ساز صنعتی
- سبزی خرد کن صنعتی
- چرخ گوشت صنعتی
- یخچال صنعتی
البته این موارد می تواند بسته به نوع رستوران کم یا زیاد شود.
مجوزها و پروانه بهداشت و کسب را بگیرید
برای افتتاح یک رستوران جدید باید چندین مجوز و پروانه دریافت کنید. آگاهی داشتن از مراحل قانونی کسب مجوزها و پروانه های مربوطه و لازم امری ضروری است.
یک تأمین کننده تجهیزات و غذا پیدا کنید
یک منبع دائمی و موثق برای تامین تجهیزات و مواد اولیه با قیمت مناسب برای موفقیت، بقا و پابرجایی رستوران لازم است. این یکی از نکات مهم در راه اندازی رستوران است که همواره باید به یاد داشته باشید. یک تامین کننده عمده فروش مواد غذایی رستوران می تواند حجم زیادی از نیازهای رستوران را یکجا تامین کند.
چیدمان رستوران را طراحی نمایید
هنگام راه اندازی رستوران برای رسیدن به تمامیت طرح مورد نظر خود در تم و منو تلاش کنید. هدف اصلی شما باید ایجاد یک جریان منظم در تمام جزئیات از مسیر حرکت میزبانان در تمام رستوران تا آشپزخانه را شامل شود. پس از اینکه طرح اولیه شما مشخص شد، می توانید سالن غذاخوری رستوران را طراحی و تزئین کنید.
نکات مهم در راه اندازی رستوران ؛ کارمندان مناسب را استخدام کنید
یکی از نکات مهم در راه اندازی رستوران، استخدام کارکنان برای انجام کارهای روزمره رستوران است. قبل از استخدام پرسنل، تمام نقش هایی را که باید در رستوران خاص شما انجام شود، در نظر بگیرید. این نقش ها ممکن است شامل مدیریت منابع انسانی و سرپرستان، خرید مواد غذایی و آشامیدنی، دریافت و ذخیره محصولات، تهیه غذا، خدمات غذایی، تمیز کردن غذا و شستن ظرف ها، بازاریابی و فروش، روابط عمومی، حسابداری و حسابرسی باشد.
هم برای کارمندان سالن و هم آشپزخانه به دنبال افرادی با تجربه مرتبط با رستوران و توانایی عالی در چند پتانسیلی و سریع و کارآمد باشید. همه کارمندان باید به خوبی با دیگران کنار بیایند و کار کنند و بتوانند تحت فشار و شرایط استرس زا آرامش خود را حفظ کنند. به ویژه کارمندان سالن باید مهارت های اجتماعی استثنایی در برخورد با مشتری را داشته باشند.
اگرچه این لیست براساس نیازهای منحصر به فرد رستوران شما متفاوت خواهد بود، اما چند موقعیت اساسی وجود دارد که شما احتمالا هنگام راه اندازی رستوران خود باید به آن ها دقت کنید:
- هدشف
- مدیر کل
- آشپز و کمک آشپز
- آماده ساز و وسط کار
- سرو کننده غذا
- صندوق دار
- میزبان
- گارسون ها و پیشخدمت کار
- ظرفشور
رستوران خود را تبلیغ کنید
به دلایل مختلف تبلیغات یک اصل حیاتی برای رستوران است. اولین و مهم ترین آن این است که مشتریان احتمالی باید بتوانند اطلاعات اولیه در مورد رستوران شما را به دست آورند.
در مرحله دوم، آن ها باید برای امتحان کردن غذاهای رستوران شما متشاق باشند. در زیر چند نکته برای ایجاد هیجان برای تبلیغات رستوران آورده شده است:
- از شبکه های اجتماعی استفاده کنید. از حساب های فیس بوک، توییتر و اینستاگرام را برای به اشتراک گذاشتن اخبار، عکس ها و ریزه کاری های رستوران یا حتی آموزش غذا و دستور پخت های جالب بهره بگیرید.
- عکس ها و توضیحات باید با نام رستوران شما مرتبط باشد. برای جلب مشتریان احتمالی، تصاویری از غذا یا فرایندهای پشت صحنه را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید. حتما از عکس های با کیفیت بالا استفاده کنید.
- یک وب سایت جذاب طراحی کنید. دسترسی و کار با سایت شما باید آسان بوده و طراحی آن باید نمایانگر نام رستوران شما باشد. اطلاعات اساسی در مورد رستوران خود از جمله آدرس، شماره تلفن ، ساعت کاری و منو را در سایت رستوران قرار دهید.
- برای رستوران خود یک حساب کاربری در اپلیکیشن های سفارش آنلاین ایجاد کنید. اگر رستوران شما در این اپلیکیشن ها و سایت ها ثبت شود مشتریان بالقوه به راحتی می توانند رستوران شما را پیدا کنند، زیرا این یک برنامه برای رستوران ها و سایر مشاغل است که مشتریان نظرات خود را در آن ثبت می کنند. از آنجا که این وبسایت ها و اپلیکیشن های سفارش آنلاین بسیار شناخته شده هستند، پیوستن به آن ها باعث افزایش اعتبار شما می شود به خصوص اگر دارای امتیاز بالا و بازخورد مثبت باشید. این اپلیکیشن های سفارش آنلاین را در موبایل خود نصب کنید.
- در روزنامه محلی و یا بیلبوردهای شهر هم تبلیغ کنید. این به ایجاد آگاهی رسانی جمعی در مورد رستوران جدید شما کمک می کند. حتی می توانید یک داستان برجسته ایحاد کرده و از رستوران خود در آن نام ببرید.
- یک لیست ایمیل از مشتریان ایجاد کنید. هنگام ارسال ایمیل های خلاقانه که با نام تجاری رستوران شما است، می توانید با مشتریان خود ارتباط برقرار کنید. استفاده از محتوای مربوطه برای هر گروه از مشتریان ضروری است. به عنوان مثال، ارسال رزرواسیون برای مناسبت های ویژه و یا ارسال کوپن تخفیف برای خرید آنلاین می توانند ایده های خوبی باشند.
- به مشتریان جدید پیشنهادات جذاب مانند نوشیدنی یا پیش غذای رایگان ارائه دهید. مشتریان مهمان نوازی استثنایی شما را به خاطر می سپارند و به احتمال زیاد رستوران شما را به دیگران پیشنهاد می دهند و خودشان هم مشتری ثابت شما می شوند.
- میزبانی یک افتتاحیه بزرگ و سایر رویدادها را برای تبلیغ رستوران خود در نظر بگیرید. این می تواند شامل خوش آمدگویی با خوشرویی شود و یا حتی میزبانی و سرو نوشیدنی، نمونه کوچک غذای رستوران، اجرای موسیقی زنده و یا آموزش ساده غذا و پخش کردن منوی رستوران اطراف رستورانتان برای جلب مشتری و توجه اطرافیان!
خوش آمدگویی خوش برخورد داشته باشید
حتما این جمله معروف به گوشتان خورده است که می گوید تمرین معجزه می کند؛ این در مورد رستوان ها هم صدق می کند. تاثیر خوش آمدگویی می تواند یک استراتژی و اجرای آزمایشی باشد که به شما این امکان را می دهد تا در زمان مشخصی مابین وعده های غذایی تمرین کنید تا ببینید کارکنان شما کجا کارآیی بیشتری دارند. از مهمانی های خصوصی برای دوستان و خانواده گرفته تا برای عموم مردم، چندین استراتژی برای معرفی رستوران است. در اینجا چند مورد محبوب آورده شده:
منوی چکیده و خلاصه ارائه دهید که نیمی از آنچه در فهرست کامل منوی شماست را داشته باشد. این باعث کاهش استرس در کارمندان جدید می شود و مشتریان را ترغیب می کند تا برای دیدن منوی کامل حضوری مراجعه کنند.
تمام روز برنامه خاص خود را اجرا نکنید. در نظر بگیرید که فقط 4 روز صبحانه و ناهار سرو کنید و روز پنجم شام سرو کنید.
نوشیدنی ها و غذای ویژه خود را فقط ارائه دهید.
دوستان و خانواده خود را به صورت رایگان با غذاهای رستوران آشنا کنید و به این منظور از این فرصت برای آموزش کارکنان خود استفاده نمایید.
با برنامه ریزی دقیق و اجرای موفقیت آمیز ایده های منحصر به فرد شما، تجارت رستوران شما می تواند شکوفا شود.
سخن پایانی
همان طور که در بالا در خصوص نکات مهم در راه اندازی رستوران گفتیم، شما با آگاهی از این موارد است که می توانید طعم واقعی موفقیت در این صنعت را بچشید.